Forum

Marked


Dagen i dag

19. mai 1702

Den aller største bybrannen i Bergens historie la 7/8 av byen i aske. Brannen startet 19. mai 1702 i... Les mer ...

Dagen i går

18. mai 1842

Kammerladningsgeværet ble approbert


19. mai 1702

Bybrann i Bergen
Den aller største bybrannen i Bergens historie la 7/8 av byen i aske. Brannen startet 19. mai 1702 i nærheten av Manufakturhuset ved Lille Lungegårdsvannet og kom ut av kontroll. Den spredte seg i retning av Vågen og ødela bebyggelsen helt ut til Holbergsallmenningen på Strandsiden og til Mariakirken på østsiden av Vågen, og sørover i Marken. Ilden brant i 12–13 timer. Blant annet Ludvig Holbergs familie tapte mange penger på brannen.

Petter Dass beskrev brannen slik: «Om morgenen var du som svanen saa hvid om aftenen sorter’ end ravne». Det hevdes at folk stjal mer enn det som ble reddet. Det ble nå innført nye reguleringsplaner hvor allmenningene ble utvidet, nye anlagt og krav om at alle hus langs allmenninger og hovedgater skulle bygges i mur.

18. mai 1842


Kammerladningsgeværet ble approbert
Det første kammerladningsgeværet ble approbert som Modell 1842. Geværet ble kun approbert som prøvevåpen, og ble etterfulgt av en forbedret versjon i 1846. Et uforandret modell 1842 kammerladningsgevær er i dag svært sjeldent og det kjennes kun få eksemplarer. 400 stk. ble produsert ved Kongsberg Våpenfabrikk, mens de resterende 100 ble produsert i Liège i Belgia.

Modell 1842 markerte begynnelsen på det norske kammerladningseventyret. Selv om det var flere som deltok i utviklingen, var det til slutt kaptein Fredrik Wilhelm Scheel og børsemaker Niels Gregersen som ble kreditert som oppfinnere. De hadde nok garantert kikket både til Danmark og USA under arbeidet, og både Halls amerikanske kammerlader og Löbnitz' danske konstruksjoner må ha vært inspirasjonskilder.

Omtrent alle de 500 geværene ble senere forbedret med endringer som ble approbert de påfølgende årene frem til 1859, og en uendret modell 1842 kammerlader er i dag svært sjelden.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

    (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


    Uthevet artikkel

      Jeff Tanners kruttdispenser

    • Jeff Tanners kruttdispenser

      Av og til får en tak i noe som en rett og slett ikke klarer seg uten. En av mine ting er kruttdispenseren fra Jeff Tanner. Den er enkel, billig og best av alt: den er tidsbesparende. Jeg har brukt min i et par år nå, og jeg merker at Lymans No. 55 blir stadig mindre brukt.

    Kjøp og salg

    Noen enkle annonseregler

    På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

    • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
    • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
    • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
    • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
    • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
    • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
    • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

    Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.




    Nr. 8278
    Kjøpes

    Kjøper tomhylser 30-30 og 32-20.

    Ønsker å kjøpe tomhylser 30-30 og 32-20. Kan også være aktuelt å kjøpe fabrikkladet ammunisjon av samme kaliber.

    Navn: John Løken
    Telefon: 97483033
    E-post: bjlock@online.no
    Lagt inn søndag 5. mai 2024 kl. 16:05
    Antall ganger klikket på: 87.