Forum

Marked


Dagen i dag

22. november 1867

Remington rolling block-geværet ble approbert av Norge og Sverige. Etter å ha brukt kammerladningsgeværer... Les mer ...

Dagen i går

21. november 1818

Horten ble marineby


22. november 1867

Remington rolling block-geværet ble approbert
Remington rolling block-geværet ble approbert av Norge og Sverige. Etter å ha brukt kammerladningsgeværer de siste 25 årene falt valget denne gang på en amerikansk patent da det skulle velges nytt infanterigevær for den norske hæren. Etter omfattende prøver, blant annet med Henrys repeterrifle, Sharps perkusjonsrifle, Spencers repeterrifle og Peabody-Martini-geværet, samt diverse norske bidrag, var det til slutt Remingtons rolling block-mekanisme som ble foretrukket.

De norske Remington-geværene ble laget på Kongsberg Våpenfabrikk og ble utstyrt med en lang sabelbajonett.

Kaliberet kjennes under mange forskjellige navn, som 12 mm Remington, 12x44 eller 12,7x44, men «12 mm Remington» ble etter hvert det offisielle militære navnet på randtenningspatronen. Randtenningspatronen som ble brukt militært er ikke ulik amerikanernes sentertente .50–70 Government, men er ørlite mindre i dimensjonene.

Remington-geværet ble avløst av Jarmanns boltrepeterrifle i 1884. Rolling block-geværene ble solgt til sivile på begynnelsen av 1900-tallet, og mange ble da omgjort til sentertenning.

21. november 1818


Horten ble marineby
Kronprinsregent Karl Johan bestemte at Horten skulle bli marineby. Uten at saken ble forelagt Stortinget, bestemte han seg for at Norges nye hovedetablissement for marinen skulle flyttes fra Fredriksvern ved Stavern til Horten. Det gikk ti år fra kongens beslutning om anleggelse av hovedstasjon på Horten, til det første skipet ble sjøsatt. 25. august 1828 gikk byggenummer 1, «Freia», på vannet.

Sjøkrigsskolen ble opprettet 1864.

Marinens Hovedverft på Karljohansvern ble senere til Horten Verft, som i en årrekke var selve ryggraden i kommunen, med godt over 2 000 ansatte. Selskapet gikk konkurs i 1987. Etter dette har det store verftsområdet utviklet seg som næringspark med en samling mindre bedrifter.

Marinens hovedbase ble i 1963 flyttet til Haakonsvern utenfor Bergen.


Chat

Online

1 bruker pålogget:

  • gianluca1962

(Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


Uthevet artikkel

    Lag papirpatroner til perkusjonsrevolver

  • Lag  papirpatroner til perkusjonsrevolver

    På 1800-tallet brukte militære styrker nesten utelukkende patroner til perkusjonsrevolvere. Som regel var patronene laget av papir, men noen var produsert av svine- eller fåretarmer, men andre var laget av tinnfolie. Denne artikkelen viser hvordan du kan lage dine egne papirpatroner.

Ny annonse:

Annonsetype: Selges Kjøpes Byttes
Overskrift:
Skriv inn annonsen:
Hovedbilde:
Bilde 2:
Bilde 3:
Du kan også legge inn en bildelenker (f.eks. http://www.dinside.com/bilde.jpg).
Navn:
Telefonnummer:
E-postadresse:
Passord:
Gjenta passord:
Finn på et passord. Det kan bestå av både bokstaver og tall, og brukes for å endre eller slette annonsen.