Forum

Marked


Dagen i dag

25. juni 1876

Indianerne knuste den amerikanske hæren i slaget ved Little Bighorn. I slaget møttes rundt tusen sioux-,... Les mer ...

Dagen i går

24. juni 1859

Slaget ved Solferino


25. juni 1876

Slaget ved Little Bighorn
Indianerne knuste den amerikanske hæren i slaget ved Little Bighorn. I slaget møttes rundt tusen sioux-, cheyenne- og arapaho-indianerne det amerikanske 7. kavaleriregiment under ledelse av oberstløytnant George Armstrong Custer. Det amerikanske kavaleriet var sendt ut av den amerikanske stat for å stoppe gruppen av sioux- og cheyenne-indianerne, som ble ledet av blant andre Sitting Bull og Crazy Horse.

Amerikanerne hadde ikke ventet at indianerne hadde samlet så mange krigere som de hadde, og gjorde mange feil da de skulle disponere og plassere troppene sine. Custer beordret blant annet at styrken skulle deles i to, noe som skulle vise seg å bli fatalt for gruppen under hans ledelse. De ble drevet opp på en høyde der til slutt alle som en ble drept av indianerne, som angrep fra alle kanter.

Seieren førte til at den amerikanske staten ble sterkt provosert og sendte inn større styrker for å stoppe det som ble oppfattet som et indiansk overtak. Frykten som ble vakt, med store overskrifter i avisene, skapte en ny bølge av indianerhat blant de hvite, med mord og massakrer i kjølvannet. Indianerne som hadde slåss ved Little Bighorn, inkludert deres leder Sitting Bull, var stadig på flukt.

Mens Sitting Bull og hans stamme flyktet til Canada, overgav de andre seg på grunn av sult og sykdom som følge av militære nederlag. Sitting Bull vendte noen år tilbake til USA og overgav seg til myndighetene.

24. juni 1859


Slaget ved Solferino
Slaget ved Solferino fant sted et lite stykke sør for Gardasjøen i Lombardia. Den allierte franske hæren under Napoleon 3. av Frankrike og kongedømmet Sardinias hær under Victor Emmanuel 2. av Italia (også kalt den fransk-sardinske allianse) seiret over keiserdømmet Østerrikes hær under keiser Frans Josef.

Rapporter om sårede og døende soldater som ble skutt eller stukket med bajonetter på begge sider gjorde grusomhetene kjent for allmennheten. Forretningsmannen Jean Henri Dunant (1828–1910), som selv opplevde virkningene av slaget da han ankom stedet samme dag, ble inspirert av de grusomme smertene til de skadde soldatene på slagmarken. Dette la grunnlaget for Genève-konvensjonen og opprettelsen av Det internasjonale Røde Kors.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   18 lødig Landmark marinekammerlader

  • 18 lødig Landmark marinekammerlader

   Bildeserie som viser en 18 lødig marinekammerlader, ombygd til patron etter Landmarks system. Dersom du vil vite mer om Landmark-riflene eller kammerladere generelt, så kan du lese artiklene som du finner i kategorien «Kammerlader».

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 6104
  Selges

  Antikk S&W .32 modell 1 1/2

  Her er en flott S&W modell 1 1/2 i kaliber .32 short centerfire.
  Denne modellen ble produsert fra 1878 - 1892 i ett totalt antall på 97574 stk.
  Denne har serienr 20778, noe som tidsmessig plasserer den ca i første kvartal av 1881.
  For å være nesten 140 år gammel er denne revolveren i nydelig stand, uten pitring eller groper hverken inn eller utvendig.
  Minst 95% nikkel på alle deler. Legg merke til at selv den koniske bakre delen på løpet nesten ikke mangler nikkel. Dette området har vanligvis en god del korrosjon, noe som tyder på at den er svært lite brukt.
  Litt gjennomslag, spesielt langs rib'en (begge sider). Noen prikker på sideplatene.
  Nydelig blånering på hane, avtrekker og top latch (lås).
  Løpsadresse er tydelig og fin. Løpet er i god stand, med tydelige og skarpe riller. Noe "frosting" i løpet. Løpet er 3".
  Kamrene på tønnen er i god stand, men noe brunt i alle sammen. Dette kan muligens fjernes helt eller delvis med god puss. Patronene sklir uansett inn og ut som de skal. Utstøter fungerer som den skal.
  Veldig lite slitasje på alle skruer.
  Nummerlik på tønne, lås og ramme. Skjefteplater i ypperlig stand, men den venstre har en sprekk under. Ellers uten synlig slitasje avskalling. De har den tidsriktige forenklede S&W logoen.
  Mekanisk fungerer den prikkfritt. Stram og fin hovedfjær. Spenner opp og indekserer som den skal. Som de fleste eldre S&W har også denne litt bevegelse i tønne, mellom 1/3 - 1/2 mm, noe som må regnes omtrent som nytt.
  Alt i alt ett flott våpen som har tålt tidens tann særdeles bra og som vil ta seg godt ut i enhver S&W samling.
  Selges for 5150,-
  Prisen er inkludert frakt sendt som norgespakke med forsikring og sporing. Har ikke vipps, godtar kun overføring til konto eller kontant oppgjør.
  Har flere bilder som kan sendes på mail

  Klikk for å forstørre bildet

  Klikk for å forstørre bildetKlikk for å forstørre bildet
  Navn: Arnfinn
  E-post: ar-i-st@online.no
  Lagt inn tirsdag 30. april 2019 kl. 14:04
  Antall ganger klikket på: 1296.