Forum

Marked


Dagen i dag

27. mars 1716

Trefningen ved Harestua i 1716 var et mindre sammenstøt ved Bjørgeseter nord for Harestua i Oppland fylke... Les mer ...

Dagen i går

26. mars 1351

Tredveridderkampen


27. mars 1716

Kamper ved Harestua og Moss
Trefningen ved Harestua i 1716 var et mindre sammenstøt ved Bjørgeseter nord for Harestua i Oppland fylke mellom svenske styrker og 60 væpnede Hadeland-bønder. Slaget fant sted under den store nordiske krig mellom utkommanderte væpnede bønder i organisert milits og en svensk styrke på mellom 500 og 600 dragoner. Trefningen fikk strategisk betydning ettersom den norske motstanden forsinket den svenske framrykningen slik at forsvarerne i Drammen kunne varsles i tide.

Samme dag ble det første slaget om Moss utkjempet. Dette var et overraskelsesangrep fra norske styrker basert i Fredrikstad, rettet mot det viktige svenske forrådmagasinet i Moss. Dette hadde blitt fylt med betydelige forråd for den svenske hæren i Christiania. Dersom forrådet ble ødelagt ville det lede til store vansker for svenskene, som allerede hadde problemer med forsyningslinjene fra Sverige.

26. mars 1351


Tredveridderkampen
En avtalt kamp mellom 30 engelske og 30 fransk-bretonske riddere fant sted i nærheten av slottet Josselin i Bretagne under den bretonske arvefølgekrigen. Krigen var en del av Hundreårskrigen og var en konflikt mellom Karl av Blois og huset Montfort. Jean de Beaumanoir, en av Karl av Blois kapteiner og våpenbror til den franske heltefiguren Bertrand du Guesclin, utfordret Robert Bramborough, tilhenger av Montfort, på en kamp mellom partene siden Bramborough hadde brutt en våpenhvile.

Kampen sto mellom 30 riddere og væpnere på hver side. Jean de Beaumanoir vant kampen. Samtlige stridende ble ifølge legenden enten drept eller såret. Bramborough var en av ni av Montforts tilhengere som falt i kampen. Den engelske siden hadde ni døde og resten ble tatt til fange. Den fransk-bretonske siden hadde tre døde, men sannsynligvis var tallet høyere.

Selv om kampen ikke hadde direkte innvirkning på utfallet av krigen, ble den sett på i samtiden som det yppereste eksempelet på ridderliget.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Kuler til 18 lødig kammerlader

  • Kuler til 18 lødig kammerlader

   Det er ikke alltid lett å skaffe seg kuler eller kuletang til 18 lødige kammerladere. Original ble det brukt tre typer kuler i kammerladeren: først rundkuler, deretter en tung spisskule med én rille, og til slutt en lettere spisskule med to riller. Denne artikkelen tar for seg de forskjellige kammerladerkulene.

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 6009
  Selges

  Håndlaget revolverbelte

  Beltet er håndlaget.
  Det er av 2 x 3mm lær, 63mm (2,5") bredt.
  Patronhempene, 18 + 6 stk, er av 1,3mm lær.
  Alle sømmer er med salmakersøm, på patronhempene er den dobbel. Alle sømmer som er synlige er senket ned i læret for å minimere slitasjen på tråden. Bare å sy kanten rundt hele beltet tok ca 5 timer, så kan man jo tenke seg hvor mye arbeid det ligger i dette totalt.
  Hempene passer til kaliber .44 og .45. (44-40 er brukt som mal.)
  Spalten til hylsteret er 10 cm bred og 3-4 mm vid.
  Total lengde er 129,5 cm. Det er tatt hull for spennen som gir innvendig diameter på 100, 108 og 115 cm. Det er god plass til å lage flere hull mellom disse hullene. Selv er jeg 103 cm over hoftene og det midterste hullet på 108 cm passer perfekt til meg, gitt at beltet henger på skrå (som jo alle vi gunfightere gjør det ;-) ).
  Når beltet er korrekt på så vil spennen være på venstre side, ikke midt på. Dette er gjort bevisst for å unngå konflikt med den vanlige beltespennen, noe jeg har erfaring med kan bli ubehagelig over tid.

  Har flere bilder som kan sendes på mail.

  2300,- inkl frakt.

  Klikk for å forstørre bildet

  Klikk for å forstørre bildetKlikk for å forstørre bildet
  Navn: Arnfinn
  E-post: ar-i-st@online.no
  Lagt inn søndag 17. mars 2019 kl. 11:03
  Antall ganger klikket på: 1152.