Forum

Marked


Dagen i dag

30. september 1541

Den spanske conquistadoren Hernando de Soto og hans styrke gikk inn i Tula-territoriet i det som i dag er det... Les mer ...

Dagen i går

29. september 1858

Marinens tappgeværer


30. september 1541

Hernando de Soto møtte tula-indianerne
Den spanske conquistadoren Hernando de Soto og hans styrke gikk inn i Tula-territoriet i det som i dag er det vestlige Arkansas. Her møtte han sterk motstand fra tula-indianerne.

Spanjolene beskrev dem som de dyktigste og farligste av alle indianerne de hadde møtt. de Soto og hans menn trakk seg etter hvert tilbake til Mississippi-elven.

29. september 1858


Marinens tappgeværer
Marinens tøymester Jacob Lerche Johansen kontaktet Kongsberg Våpenfabrikk med forespørsel om fabrikken kunne forandre 780 av Marinens 16 lødige M/1843 glattløpede geværene til tappgeværer. Fabrikken fikk Armedepartementets tillatelse, men geværene ser ikke ut til å ha blitt levert før i november 1860.

Det er imidlertid tvilsomt om det ble omgjort så mange som 780 geværer. I 1883 hadde Marinen en beholdning på 1795 stk. 16 lødige perkusjonsgeværer, hvorav 255 var tapprifler og 1540 var glattløpede. Det ble trolig ikke omgjort så mange flere enn ca. 255 stk. glattløpede M/1843 til tappgeværer.

Tappriflene er forsynt med en spiss tapp i bunn av løpet, av samme type som ble brukt på Hærens tappgeværer av Modell 1851. I tillegg fikk de et baksikte med to sikteblader som ble skutt inn på 200 og 400 alen.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Med Gudbrand på reinsjakt

  • Med Gudbrand på reinsjakt

   Gudbrand Andrisson Skattebu (1836–1925) skrev ned mange historier fra villreinjaktene han var med på i Sør-Jotunheimen. Han var styrer på hytta til Den Norske Turistforening ved Tyin fra 1875 til 1899, og var på villreinjakt hvert år fra 1864 til 1899. Denne artikkelen forteller litt om våpnene Gudbrand brukte på reinsjaktene sine.

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 561
  selges

  Spennende munnladere

  Sjefen har talt – alle våpen som ikke henger på veggen skal ut – og for husfredens skyld, har hun dessverre alltid rett. Jeg må derfor selge unna en del godbiter det ellers nesten er umulig å få fatt på. Dette er originale, antikke våpen, tildels 250-300 år gamle, gjennomgående rustfrie og i fenomenalt god stand om ikke annet er angitt og som er samlet gjennom en årrekke. Og – they are priced to go! Damen vil ha det meste ut av huset og fortrinnsvis i god tid innen jul!

  Dette er bare utvalg av geværene jeg skal selge. Jeg har et større antall jaktgeværer til mellom snaut kr 1000 og kr 3000. Jeg har også ytterligere 20-30 norske militærgeværer, noe mer utenlandsk militær flintlås og perkusjon, en del blankvåpen og noen pistoler som må bort. Send gjerne liste på ting du leter etter til samlingen din og jeg skal se om jeg kan hjelpe deg.

  Jeg kan sende bedre bilder om ønskelig, oppgi i så fall hvilke våpen du vil ha bilder av. Våpnene befinner seg i Oslo, intet selges ikke usett og jeg sender heller ikke. Jeg bytter gjerne mot våpen til egen samling (dansk/norsk militært).


  Langt M1860 Lundsgevær – kammerladningsgevær for hæren bygget om til patroner etter Lunds patent. Børsa er temmelig sliten, men gjør seg sikkert godt høyt oppe på veggen der det ikke er for mye lys. Jeg har flere Lundsgeværer som må selges. Dette vraket gikk for kr 3000. SOLGT! Det er nå bare to igjen; én tilnærmet fabrikkny, men med litt tynn brunering i forkant av kammerstykket og på bak kammerstykket, i centre fire (gammel ombygning) til kr 11 000 og en uten finish til kr 5500.

  M1843 marinegevær i svært god stand – kr 13 000. SOLGT

  M1849/55 kammerlader komplett med bajonett og klikklær i særdeles god stand kr 12 500. SOLGT! Men jeg har flere 18 lødige kammerladere fra kr 5000.

  M1857 kammerladningskarabin for kavaleriet – supersjelden! Denne er dessverre boret opp til glattløpet og har uoriginale remfester, men er ellers i rimelig grei stand. Disse omsettes ikke hvert ti-år! Skal man ha modellen, er dette dermed kanskje den eneste muligheten - kr 35 000. Det er et par interessenter på denne, men den ene ville prutte litt og den andre hadde ikke pengene i øyeblikket - så førstemann til mølla...

  M1869/77 Lundskarabin for kavaleriet – sjelden! Alle kammerladningskarabiner er sjeldne, også de som denne er gjort om til patrongevær. Det var et begrenset antall av dem og de så mye bruk. De er dermed som oftest temmelig slitne. Denne er i rimelig god stand. Det har vært en brist i kolbehalsen som er reparert, rembøyler mangler, for øvrig er den rustfri og grei – kr 15 000.

  M1855 kammerlader som ikke er rengjort, men som antagelig kan bli svært fin med litt ”tender love & care”. Baksiktet mangler, ellers ok. Et skikkelig takknemlig DIY prosjekt – kr 5000.

  M1859 kammerlader, komplett, men med litt rust og småskader. Skikkelig rengjøring og man får en god svartkruttsskyter eller et svært dekorativt våpen. Kr 5000.


  Klikk for å forstørre bildet

  Navn: Trond
  E-post: trondwi@online.no
  Lagt inn 03 Dec. -06
  Antall ganger klikket på: 38.