Forum
Marked
- Kammerlader.
- Tønne til Nagant.
- Løsvekt hagl i stål eller vismut
- Høne
- Matchbössa Replika
- Martini Henry / WW Greener delar
- Hylser 45/70 kjøpes
Dagen i dag
22. mars 1716
Beleiringen av Akershus festning av svenske styrker under Karl 12. begynte. Dette var den siste av mange... Les mer ...
Dagen i går
21. mars 1801
Akershus festning ble beleiret
Beleiringen av Akershus festning av svenske styrker under Karl 12. begynte. Dette var den siste av mange beleiringer mot et av de sterkeste festningsanleggene i norgeshistorien.
Kong Karl 12. av Sverige inntok Christiania som del av en plan som tok sikte på å underlegge seg det sørlige Norge som ledd i hans strategi for å tvinge Danmark-Norge ut av den pågående krigen, men Akershus festning var for sterk. I 39 dager kunne ikke svenskene angripe av frykt for store tap uten nødvendig beleiringsartilleri.
På Akershus festning lå en forsvarsstyrke som i tillegg til garnisonen besto av et artillerikompani, tre bataljoner og seks landdragonkompanier på tilsammen 3 000 mann. Før svenskene ankom hadde initiativrike borgerne organisert forsyningsapparatet og klart å få ført mye av forsyningene i sikkerhet slik at verken garnisonen eller andre hærgrupper skulle kunne trues med sult og proviantmangel.
Slaget ved Alexandria
Slaget ved Alexandria i Egypt ble utkjempet mellom en fransk hær under general Menou og et britisk ekspedisjonskorps under Sir Ralph Abercrombie. Slagstedet var nær ruinene av Nicopolis, på en smal stripe land mellom sjøen og Lake Abukir. Britene rykket fram på denne landstripen etter trefningene ved Abukir 8. mars og Mandora 13. mars.
Under slaget barket rundt 14 000 britiske soldater sammen med ca. 20 000 franske soldater. Britene mistet 1468 døde, sårede og savnede, inkludert Abercrombie som døde 28. mars. Franskmennene hadde 1160 døde og rundt 3000 sårede.
Etter den britiske seieren rykket britene mot Alexandria som ble beleiret. Den franske garnisonen overga seg 2. september samme år.
Chat
Offline
Ingen påloggede.
(Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)
Uthevet artikkel
Dette er fortsettelsen på artikkelen 10,15 Jarmann repeterrifle - del 1. Denne delen tar for seg den praktiske bruken av de gamle Jarmann-riflene. Selv om det ble laget rundt 30 000 Jarmann-geværer i Norge, så er det dessverre få igjen. Dersom du er så heldig å ha en orignal Jarmann-rifle så kan denne artikkelen hjelpe deg på veien til skytebanen.
10,15 × 61 Jarmann repeterrifle - del 2
Kjøp og salg
Noen enkle annonseregler
På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:
- Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
- Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
- Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
- Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
- Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
- Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
- Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!
Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
Diverse munnladere
Tysk jegerrifle fra tidlig 1700-tall, er antagelig så tidlig som 1710-1730, signert av Jentzen, Lübeck. Grovriflet åttekantet pipe, rik barokk utskjæring og gjennomgående et praktvåpen for den pasjonerte overklasse. Dette var et virkelig kostbart gevær den gang det var nytt. Kr 24 000. SOLGT!Jaktmuskett for bonden eller borgerskapet. Skjæringene i kolben og at pipen er åttekantet bakerst og rund forover kan indikere at dette er en muskett fra ca 1750 som er bygget om til perkusjon på midten av 1800-tallet. Jeg tror likevel at geværet er vesentlig nyere og vil gjette på 1830/40 årene. Pen utskjæring på bakkolben og relativt grei stand – kr 2000. SOLGT!
Nok en jaktmuskett i perkusjon, den ”moderne” perkusjonslåsen viser at denne er produsert 1840/60. Praktfull damascert pipe (smidd trådpipe), utskåret kronhjorthode på undersiden av bakkolben. Det er erstattet en flis langs svanseskruen og originalremmen er røket, ellers i god stand – kr 1800. SOLGT!
Hjullåskarabin av ”padleåre” type, men denne er sannsynligvis fremstilt noe senere enn de vanlige. Typisk 1600-talls hjullås med hjulet på utsiden av låsblikket, åttekantet svakt trompetformet og grovriflet pipe og utrolig håndverkskvalitet i trearbeidet. Børsa er antagelig fra ca 1700 og er sannsynligvis enten en offisersutgave eller et sivilt gevær – kr 30 000.
Jaktgevær fra før 1750, signert Utterberg, Norrkøping, bygget om til perkusjon ca 1840/50. Et virkelig kvalitetsvåpen for overklassen med fantastisk treskjæring og gullinnlegg på pipen. Det mangler dessverre vel 5 cm treverk ved munningen samt hornavslutningen på ladestokken. Dette er egentlig et temmelig kostbart gevær, men med manglene og fruens krav lar jeg det gå for kr 7500. SOLGT!
Kolossalt stort og kolossalt tungt (10,1 kg) antatt papegøyegevær av tysk jegerrifletype – dette er ikke noe å fly i skogen med! Fremtilt i flintlås av far og sønn Pistor ca 1830, senere gjort om til perkusjon. Papegøye- eller fugleskytning var overklassens form for blinkskytning. Man skjøt på en tre- eller metallfugl (papegøyen) og skulle skyte av fuglens deler i en bestemt rekkefølge. Man skjøt (nødvendigvis) med anlegg. Praktfull børse – kr 28 000,-.
