Forum

Marked


Dagen i dag

30. september 1541

Den spanske conquistadoren Hernando de Soto og hans styrke gikk inn i Tula-territoriet i det som i dag er det... Les mer ...

Dagen i går

29. september 1858

Marinens tappgeværer


30. september 1541

Hernando de Soto møtte tula-indianerne
Den spanske conquistadoren Hernando de Soto og hans styrke gikk inn i Tula-territoriet i det som i dag er det vestlige Arkansas. Her møtte han sterk motstand fra tula-indianerne.

Spanjolene beskrev dem som de dyktigste og farligste av alle indianerne de hadde møtt. de Soto og hans menn trakk seg etter hvert tilbake til Mississippi-elven.

29. september 1858


Marinens tappgeværer
Marinens tøymester Jacob Lerche Johansen kontaktet Kongsberg Våpenfabrikk med forespørsel om fabrikken kunne forandre 780 av Marinens 16 lødige M/1843 glattløpede geværene til tappgeværer. Fabrikken fikk Armedepartementets tillatelse, men geværene ser ikke ut til å ha blitt levert før i november 1860.

Det er imidlertid tvilsomt om det ble omgjort så mange som 780 geværer. I 1883 hadde Marinen en beholdning på 1795 stk. 16 lødige perkusjonsgeværer, hvorav 255 var tapprifler og 1540 var glattløpede. Det ble trolig ikke omgjort så mange flere enn ca. 255 stk. glattløpede M/1843 til tappgeværer.

Tappriflene er forsynt med en spiss tapp i bunn av løpet, av samme type som ble brukt på Hærens tappgeværer av Modell 1851. I tillegg fikk de et baksikte med to sikteblader som ble skutt inn på 200 og 400 alen.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Lading av svartkruttpatroner – Del 1: Utstyr

  • Lading av svartkruttpatroner – Del 1: Utstyr

   Lading av svartkruttpatroner kan nesten ikke sammenlignes med ladning av moderne ammunisjon. Mye er det samme, men mye er også ulikt. En svartkruttpatron inneholder i sin enkleste form hylse, tennhette, krutt, mellomladning og kule. Denne artikkelen vil ta en kikk på lading av riflepatroner ladet med svartkrutt og blykuler til riflepatroner.

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 559
  Selges

  Originale flintlåsmusketter selges

  Kontinentalt flintlåsgevær ca 1760-1790, usignert, men i glimrende stand. Særdeles dekorativt – kr 9000.

  Brown Bess – Englands kanskje mest berømte historiske skytevåpen gjennom tidene. Denne musketten er, så vidt jeg vet, en 3rd Model Brown Bess (1797), men med den ”moderne” hanen fra ca 1804. Den er i særdeles god stand – kr 12 500. SOLGT!

  Brown Bess – 2nd Model Brown Bess M1769 med litt spennende, nordisk historie. Svenskene var sammen med engelskmennene mot bl.a. Danmark/Norge under Napoleonskrigen (flåteranet i 1807) og denne musketten er en av dem Sverige fikk av England i forbindelse med sin opprustning. Geværet har fått ny svensk stokk i ca 1810 og har svenske merkinger i tillegg til de engelske. Glimrende stand – kr 10 000.

  Nok et historisk interessant flintlåsgevær – svensk dragongevær M1778 bygget rundt en (erobret?) prøyssisk flintlås. Jeg er litt usikker på om modellbetegnelsen også dekker musketter med tysk lås. Det var vanlig at ”man tager hva man haver” den gang – kr 11 000.

  Svensk glattløpet infanterigevær M1815 – nok en børse i glimrende stand, ikke minst alderen tatt i betrakting. Dette er geværet det norske M1825 ble kopiert fra og for en gangs skyld er kopien verdt mange gang originalen. Originalen selger jeg for kun kr 10 000. Det avbildete geværet er solgt, men jeg har to til - en "urørt" med med manglende nesebånd til kr 7000 og en superstrøken "brand new" til kr 12 000.


  Klikk for å forstørre bildet

  Navn: Trond
  E-post: trondwi@online.no
  Lagt inn 03 Dec. -06
  Antall ganger klikket på: 41.