Forum

Marked


Dagen i dag

26. september 1820

Daniel Boone var en amerikansk pioner og jeger hvis pionervirksomhet gjorde ham til en av de første... Les mer ...

Dagen i går

25. september 1066

Slaget ved Stamford Bridge


26. september 1820

Daniel Boone døde
Daniel Boone var en amerikansk pioner og jeger hvis pionervirksomhet gjorde ham til en av de første folkeheltene i USA. Han var født i 1734, og døde på denne dag i 1820.

Boone er mest kjent for sin utforsking og bosetting av det som i dag er den amerikanske staten Kentucky, som på den tiden var bortenfor de vestlige grensene til de tretten koloniene. Til tross for motstand fra indianerne, som opprinnelig hadde Kentucky som sine jaktmarker, stormet Boone i 1775 nedover Wilderness Road via passasjen Cumberland Gap og inn i Kentucky. Der grunnla han Boonesborough, en av de første engelskspråklige bosettingene vest for Appalachene. Ved slutten av 1800-tallet hadde mer enn 200 000 mennesker inntatt Kentucky ved å følge ruten som var brukt og oppmerket av Boone.

Oljemaleriet under, malt av Chester Harding i 1820, er det eneste portrettet av Daniel Boone som ble laget i hans levetid. Boone, som på dette tidspunktet var 85 år gammel og bare måneder fra sin død, måtte bli støttet opp av en venn mens portretteringen pågikk.

25. september 1066


Slaget ved Stamford Bridge
Slaget ved Stamford Bridge fant sted ved landsbyen Stamford Bridge i East Riding of Yorkshire i England. Slaget sto mellom en angelsaksisk hær ledet av kong Harold Godwinson og en invasjonshær under ledelse av den norske kong Harald Hardråde og den angelsaksiske kongens bror Toste Godwinson. Slaget endte med at både Hardråde og Toste ble drept, sammen med store deler av den norske styrken. Kong Harolds seier var imidlertid kortvarig, da han ble selv beseiret og drept av normannerne i slaget ved Hastings mindre enn tre uker senere.

Datoen for slaget, 25. september 1066, er i henhold til den julianske kalenderen som var i bruk i middelalderen. Etter vår tids gregorianske kalender ville slaget ha falt på den 1. oktober 1066. Slaget fant altså sted noe senere på høsten enn datoen 25. september gir inntrykk av.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Papirviklede kuler

  • Papirviklede kuler

   I dag er det bare de ivrigste entusiastene som bruker papirviklede kuler, men da metallpatronene for alvor begynte å bli utbredt på 1870- og -80-tallet var papirviklede kuler langt vanligere enn kuler med smøreriller. Enkelt forklart er en papirviklet kule omsluttet av et stykke papir rundt kulas bæreflate. Selve kula har glatte sider uten riller. Denne artikkelen viser hvordan du kan lage dine egne papirviklede kuler...

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 558
  Selges

  Originale munnladere selges

  Antagelig tysk jaktmuskett av jegerrifletype i original flintlås. Også her kan skjæringen i stokken indikere at børsa ble fremstilt ca 1750, men jeg tror den er noe senere – antagelig ca 1790. Liten, bagatellmessig skade på slagstålet, ellers i glimrende stand. Priced to go – kr 11 000. SOLGT!

  Jegerrifle i fullstendig ”ny-stand”, signert av Schertiger i Stockholm (1698-1748). Til tross for sitt ”moderne” utseende, må riflen dermed være fremstilt før 1750. Bygget om fra flintlås til perkusjon på midten av 1800-tallet og muligens ikke brukt verken før eller siden (etter standen å dømme) – kr 12 000. SOLGT!

  Militær jegerrifle fra ca 1740, bygget om fra flintlås til perkusjon. Den er bl.a. merket ”POTZDAM MAGZ DSE”. Jegerrifler av denne typen er svært populære og vanligvis temmelig kostbare. Denne kan bli din for kr 12 500. SOLGT!

  Wredes gevær M1860 – et av de siste militære munnladningsgeværene som ble fremstilt. Denne skarpskytterriflen er i fantastisk god stand og det er neppe noe problem forbundet med fortsatt bruk i dag om man bruker svartkrutt – kr 7000. Akkurat den avbildete er holdt av, men jeg har to stk til - én til kr 6500 og en komplett med originalrem og bajonett til kr 9000.

  M1815/49 infanterigevær ombygget fra flintlås til perkusjon. Musketten er i glimrende stand. I tillegg til å være særdeles dekorativ, burde det heller ikke være noe problem å ta den i bruk med svartkrutt. – kr 6000. Jeg har flere av denne musketten.


  Klikk for å forstørre bildet

  Navn: Trond
  E-post: trondwi@online.no
  Lagt inn 03 Dec. -06
  Antall ganger klikket på: 41.