Forum

Marked


Dagen i dag

2. april 1801

Britene utførte et overraskelsesangrep på København, ledet av admiral sir Hyde Parker, senere kjent som... Les mer ...

Dagen i går

1. april 1815

Otto von Bismarck ble født


2. april 1801

Slaget på Københavns red
Britene utførte et overraskelsesangrep på København, ledet av admiral sir Hyde Parker, senere kjent som slaget på Københavns red. Framstøtet ble ledet av viseadmiral Horatio Nelson. Ingenting av den såkalte dansk-norske flåten (egentlig den danske orlogsflåten) ble berørt under striden, som varte vel 4 timer og førte til våpenhvile og forhandlinger med britene. Av de 18 danske fartøyene i «defensjonslinjen» ble fem av de minste fartøyene berget inn til havnen, mens de andre ble ødelagt eller tatt av Nelson. Selv mistet britene ingen fartøyer, og ingen var så skadet at de ikke kunne seile hjem. På dansk side ble 1035 mann drept eller såret, mens ca. 1 800 ble tatt til fange. De britiske tap var 268 drepte og 689 sårede.

Danmark-Norge måtte gå med på å trekke seg ut av det væpnede nøytralitetsforbundet som man hadde valgt å stå tilsluttet, en type allianse som hadde en klar brodd mot Storbritannia og var alt annet enn nøytral.

Britene brukte blant annet det nye Experimental Corps of Riflemen som skarpskyttere om bord på krigsskipene. Riflekorpset var bevæpnet med den nye Baker-riflen.

1. april 1815


Otto von Bismarck ble født
Fyrst Otto von Bismarck, hertug av Lauenburg, var en tysk statsmann og en av de mest prominente ledere i det 19. århundre; som statsminister i kongeriket Preussen forente han Tyskland med en serie vellykkede kriger og ble Tysklands første kansler. Som en konservativ og aristokratisk politiker kjempet han mot fremveksten av sosialdemokratiet på 1880-tallet, ved blant annet å forby flere organisasjoner, og ved pragmatisk å komme arbeiderne i møte med omfattende sosiale reformer som la grunnlaget for den moderne velferdsstaten. Han var en forsiktig utenrikspolitiker som etter Tysklands samling arbeidet for å opprettholde fred på det europeiske kontinentet. Bismarck ble kjent som jernkansleren.

Han er også kjent for sine mange finurlige sitater:

 • Den som vet hvordan lover og pølser blir laget, får aldri mer en rolig natts søvn.
 • Når en mann sier at han godtar noe i prinsippet, betyr det at han ikke har den ringeste interesse av å gjennomføre det i praksis.
 • Det viktigste er ikke å skrive historie, men å gjøre den.
 • Det lyves aldri så mye som foran et valg, under en krig eller etter en jakt.
 • Tidens store spørsmål avgjøres ikke med taler og majoritetsbeslutninger, men med blod og jern.
 • Hva annet er våre stater og vår makt og ære overfor Gud enn maurtuer og bikuber som oksens klov trår i stykker, eller som blir ofre for skjebnen i form av en birøkter.Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Kaldpressing av kuler

  • Kaldpressing av kuler

   De fleste svartkruttskyttere støper sine egne kuler. En annen metode er å kaldpresse dem. Ulempen med denne metoden er at kaldpressingsutstyret er dyrt, men som denne artikkelen viser er det relativt enkelt å lage ditt eget utstyr for kaldpressing av kuler.

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 5072
  Selges

  Høstslipp 2 - Norske militære pistoler

  Her kommer litt snadder som sjeldent kommer på markedet. Alt er Kongsberg eller sterkt modifisert på Kongsberg:

  Bilde 1, øverst, Kongsberg M1831/46. Dette er den minst uvanlige av Kongsbergs kavaleripistoler. Jeg har flere som skal ut, fra kr 18 000-kr 23 000.
  Nederst, Kongsberg M1834/46 (avrundet ende på låsblikket) og produsert i vesentlig mindre antall enn M1831-varianten. Jeg har to av disse, kr 25 000 pr. stk.

  Bilde 2, Artilleripistol M1772/55. Disse er sjeldne. Det viste seg at det var blitt produsert for få av M1835 artilleripistolene og man trengte flere på 1850-tallet. Fremfor å igangsette produksjon av den opprinnelig eller å utvikle en ny modell, valgte man å plukke endel fra 1772 utvalget som var på arsenale, nedkorte disse og fjerne ladestokken samt å perkusjonere dem. Det var en rivende våpenteknisk utvikling da og det ble regnet med at disse snart ville være foreldet. Lik pris på begge - kr 25 000

  Så litt marinesnadder til slutt. Norges marine produserte det jeg synbes at er forsvarets vakreste muskett i 1843 samt det jeg synes er Norges desidert mest uestetiske pistol. De er i nær slekt med hverandre, dersom man ser bort fra den bakre delen av kolben, men for en forskjell.
  M1843 var, på mange måter, et skikkelig misfoster. Bakkolben knakk antagelig på minst halvparten av pistolene og den var stygg. Men, den hører hjemme i en samling og den er skikkelig vanskelig å få fatt på. Den kom antagelig uten brunering fra starten, men de fleste ble brunert etter hvert. Det verste er at den ikke bare er stygg, den er dyr også, kr 30 000/stk. ***Den øverste på bildet er solgt****

  Klikk for å forstørre bildet

  Klikk for å forstørre bildetKlikk for å forstørre bildet
  Navn: Trond
  Telefon: 4020 4848
  E-post: trondwi@online.no
  Lagt inn mandag 23. oktober 2017 kl. 15:10
  Antall ganger klikket på: 2373.