Forum

Marked


Dagen i dag

25. juni 1876

Indianerne knuste den amerikanske hæren i slaget ved Little Bighorn. I slaget møttes rundt tusen sioux-,... Les mer ...

Dagen i går

24. juni 1859

Slaget ved Solferino


25. juni 1876

Slaget ved Little Bighorn
Indianerne knuste den amerikanske hæren i slaget ved Little Bighorn. I slaget møttes rundt tusen sioux-, cheyenne- og arapaho-indianerne det amerikanske 7. kavaleriregiment under ledelse av oberstløytnant George Armstrong Custer. Det amerikanske kavaleriet var sendt ut av den amerikanske stat for å stoppe gruppen av sioux- og cheyenne-indianerne, som ble ledet av blant andre Sitting Bull og Crazy Horse.

Amerikanerne hadde ikke ventet at indianerne hadde samlet så mange krigere som de hadde, og gjorde mange feil da de skulle disponere og plassere troppene sine. Custer beordret blant annet at styrken skulle deles i to, noe som skulle vise seg å bli fatalt for gruppen under hans ledelse. De ble drevet opp på en høyde der til slutt alle som en ble drept av indianerne, som angrep fra alle kanter.

Seieren førte til at den amerikanske staten ble sterkt provosert og sendte inn større styrker for å stoppe det som ble oppfattet som et indiansk overtak. Frykten som ble vakt, med store overskrifter i avisene, skapte en ny bølge av indianerhat blant de hvite, med mord og massakrer i kjølvannet. Indianerne som hadde slåss ved Little Bighorn, inkludert deres leder Sitting Bull, var stadig på flukt.

Mens Sitting Bull og hans stamme flyktet til Canada, overgav de andre seg på grunn av sult og sykdom som følge av militære nederlag. Sitting Bull vendte noen år tilbake til USA og overgav seg til myndighetene.

24. juni 1859


Slaget ved Solferino
Slaget ved Solferino fant sted et lite stykke sør for Gardasjøen i Lombardia. Den allierte franske hæren under Napoleon 3. av Frankrike og kongedømmet Sardinias hær under Victor Emmanuel 2. av Italia (også kalt den fransk-sardinske allianse) seiret over keiserdømmet Østerrikes hær under keiser Frans Josef.

Rapporter om sårede og døende soldater som ble skutt eller stukket med bajonetter på begge sider gjorde grusomhetene kjent for allmennheten. Forretningsmannen Jean Henri Dunant (1828–1910), som selv opplevde virkningene av slaget da han ankom stedet samme dag, ble inspirert av de grusomme smertene til de skadde soldatene på slagmarken. Dette la grunnlaget for Genève-konvensjonen og opprettelsen av Det internasjonale Røde Kors.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Skyting med flintlåsmuskett

  • Skyting med flintlåsmuskett

   Flintlåsmusketten av infanteristenes hovedvåpen under Napoleonskrigene. Det er mange ulike måter å lade disse muskettene på. Denne artikkelen gir en del nyttige tips om skyting med flintlåsmuskett og rundkule.

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 5068
  Selges

  Høstslipp - norske militærgeværer

  Fruen krever orden, noe hun pleier å gjøre hvert år etter at vi er tilbake fra et nesten våpenfritt Sørland. I denne omgang blir det litt småspennende børser, men det blir mange omganger!

  Jeg begynner med litt marine på det første bildet.
  M1845 eller M1849 marinekammerlader gjort om til Landmark. Jeg tror den er en M1845 med 'ny' messing ala M1849. Riflen er i knallstand med det meste av originalfinishen intakt. Kr 25 000.
  Børse 2 er tapprifleversjonen av M1843 marinemuskett og er supersjelden. Jeg har sett fire (jeg har to, Hærmuseet en og Walther Jensen hadde en), men det skal visst finnes ca 12 som er kjent. Denne riflen er restaurert i form av et nytt, men helt korrekt, korn (det manglet) og overflatefinish (ny brunering). Denne modellen har knapt vært solgt på det norske markedet og jeg har bare en vag anelse om hva den bør koste - gi bud!
  Børse 3 -dette er en vanlg utgave av av marinemusketten M1843. Den er er restaurert ved at det er felt inn litt treverk nederst på bakkolben. Perkusjonsnippelen mangler. Kr 11 000. *** SOLGT ***

  Kammerlader karabiner
  Jeg har noen Lundskarabindubletter som fruen ikke synes at jeg skal fortsette å ha. Disse er relativt sjeldne, velbrukte og koster fra kr 15 000-kr 25 000.
  Jeg har også en 12,5 mm M1857 kavalerikarabin, dessverre boret opp til hagle - Norges dyreste trostehagle. Jeg kjøpte den på Christiania Auksjon for kr 43 000 for en bøtte av år siden, nå går den for kr 35 000.

  Flintlåsgeværer
  Øverst, M1774 muskett i helt grei stand, kr 28 000. *** SOLGT ***
  I midten M1748 med 'ny' stokk fra ca 1790 og interessant, liten bakkolbe. Kr 30 000.
  Nederst M1748 med 'ny' stokk fra ca 1790, de to forreste rørkenene og ladestokken er sekundære. Kr 25 000.

  Klikk for å forstørre bildet

  Klikk for å forstørre bildetKlikk for å forstørre bildet
  Navn: Trond
  Telefon: 4020 4848
  E-post: trondwi@online.no
  Lagt inn torsdag 19. oktober 2017 kl. 08:10
  Antall ganger klikket på: 3263.