Forum

Marked


Dagen i dag

28. mars 1881

H.K.H. Kronprinsen bestemte at Jarmann-geværet med fast magasin skulle antas for bruk i det norske... Les mer ...

Dagen i går

27. mars 1716

Kamper ved Harestua og Moss


28. mars 1881

Jarmann-geværet ble approbert
H.K.H. Kronprinsen bestemte at Jarmann-geværet med fast magasin skulle antas for bruk i det norske infanteriet. Det skulle derimot gå lang tid før modellgeværene ble approbert, dette skjedde ikke før 8. april 1884.

Jarmanns gevær var opprinnelig et enkeltskuddsgevær, og dette geværet ble utlevert til tropper for utprøving allerede fra 1878. Modellbetegnelsene som vanligvis blir brukt kan virke noe forvirrende. Jarmanngeværet med fast rørmagasin under forskjeftet ble egentlig approbert i 1881, men det var først med en approbasjon i 1884 at det formelle grunnlaget for geværets modellbetegnelse ble lagt. Den første modellen kalles derfor M/1884. M/1884 ble forbedret av en approbasjon i 1887 der ca. 15 mindre endringer ble gjort på geværet, og det kan derfor være grunnlag for en M/1887. Andre mindre endringer ble approbert i 1888, 1889 og 1890.

Geværet kan brukes både som enkeltskudds- og repetergevær. Bruksmåten kan reguleres ved hjelp av en omstiller på låskassens venstre side. Flerskuddsmekanismen fungerer på følgende måte: en spiralfjær sørger for å dytte patronene bakover i rørmagasinet. Når sluttstykket føres i bakre stilling trekkes den skutte patronen ut av kammeret og kastes ut. På samme tid senkes patronheisen, og en ny patron presses ut på heisen. Når sluttstykket føres fremover heises patronen opp og når støtbunnen treffer patronen i bakkant føres patronen inn i kammeret.

27. mars 1716


Kamper ved Harestua og Moss
Trefningen ved Harestua i 1716 var et mindre sammenstøt ved Bjørgeseter nord for Harestua i Oppland fylke mellom svenske styrker og 60 væpnede Hadeland-bønder. Slaget fant sted under den store nordiske krig mellom utkommanderte væpnede bønder i organisert milits og en svensk styrke på mellom 500 og 600 dragoner. Trefningen fikk strategisk betydning ettersom den norske motstanden forsinket den svenske framrykningen slik at forsvarerne i Drammen kunne varsles i tide.

Samme dag ble det første slaget om Moss utkjempet. Dette var et overraskelsesangrep fra norske styrker basert i Fredrikstad, rettet mot det viktige svenske forrådmagasinet i Moss. Dette hadde blitt fylt med betydelige forråd for den svenske hæren i Christiania. Dersom forrådet ble ødelagt ville det lede til store vansker for svenskene, som allerede hadde problemer med forsyningslinjene fra Sverige.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Norske og svenske 12 mm Remington rolling block-geværer

  • Norske og svenske 12 mm Remington rolling block-geværer

   Det gamle 12 mm Remington rolling block-geværet er et utbredt originalvåpen i Norge og Sverige. Geværet ble approbert til bruk i begge lands hærer i 1867. I Norge overtok Remington-geværet etter kammerladeren, som hadde vært i bruk siden 1842. Denne artikkelen omhandler historien bak, og bruken av det norsk-svenske 12 mm Remington-geværet, samt litt om tilbehøret.

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 4481
  Selges

  Høstslipp 2 - Hummer & kanari, 1807 & Larsen

  Bilde 1 - Hummer & kanari
  Øverst: Tiltalende perkusjonsmuskett/hagle/rundkule av J P Markmann i Eskilstuna fra ca 1840 - kr 7500.
  Midten: Antatt tysk jegerrifle med avtrekkerbøyle i tre fra midten av 1800-tallet - kr 9000
  Nederst: M1815-20 Feltjegerrifle - en meget tiltalende rifle, selv om den er svensk - kr 12 000. *** SOLGT ***

  Bilde 2 - Kyhlske M1807 jegerrifler
  Hadde de bare vært gjort om til perkusjon på Kongsberg. Den siste som ble solgt av en slik gikk for kr 49 000 + 20 % hos Blomqvist. Men disse er dessverre ikke bygget om på Kongsberg!
  Øverst: Sivilt ombygget, trenger nytt leddiklokk og en særdeles kjærlig hånd for øvrig. Den kan bli nogenlunde grei med endel TLC. Kolbekappen er litt tvilsom, ladestokken hører ikke til, men riflen fungerer rent teknisk. Kr 6000. *** SOLGT ***
  Nederst: Dansk ombygget, regimentsmerkingen på pipen ser norsk ut, men viser seg å være dansk. Gjennomgående god stand. Annonserte den her for kr 20 000 uten napp, slår nå av til kr 15 000.

  Bilde 3 - Larsen
  Øverst: Sliten 18 lødig Larsen, Drammen kammerlader. Alt fungerer på sett og vis, men den trenger en kjærlig hånd og litt innsats. Disse er temmelig sjeldne! Kr 8000.
  Midten: En helt grei Larsen, Drammen Remington i hva jeg antar er 10,15 Jarmann - kr 12 000. *** SOLGT ***
  Nederst: Yankee Larsen kammerladerfra The Great State of Texas, god stand, gøyal og veldig ikke-Drammen utskjæringer samt et morsomt skibakkesikte. Jeg var i Florida og denne ble annonsert i Texas og sendt til meg. Mye moro på flyplassene, særlig i London!! Kr 12 000.


  Klikk for å forstørre bildet

  Klikk for å forstørre bildetKlikk for å forstørre bildet
  Navn: Trond
  Telefon: 40204848
  E-post: trondwi@online.no
  Lagt inn onsdag 19. oktober 2016 kl. 16:10
  Antall ganger klikket på: 2364.