Forum
Marked
- Nydelig Springfield 1884 Karabin - antikk
- Bayonet
- Colt 1858 .44
- 8mm deler svensk RB.
- Kammerlader.
- Tønne til Nagant.
- Løsvekt hagl i stål eller vismut
Dagen i dag
27. mars 1716
Trefningen ved Harestua i 1716 var et mindre sammenstøt ved Bjørgeseter nord for Harestua i Oppland fylke... Les mer ...
Dagen i går
26. mars 1351
Kamper ved Harestua og Moss
Trefningen ved Harestua i 1716 var et mindre sammenstøt ved Bjørgeseter nord for Harestua i Oppland fylke mellom svenske styrker og 60 væpnede Hadeland-bønder. Slaget fant sted under den store nordiske krig mellom utkommanderte væpnede bønder i organisert milits og en svensk styrke på mellom 500 og 600 dragoner. Trefningen fikk strategisk betydning ettersom den norske motstanden forsinket den svenske framrykningen slik at forsvarerne i Drammen kunne varsles i tide.
Samme dag ble det første slaget om Moss utkjempet. Dette var et overraskelsesangrep fra norske styrker basert i Fredrikstad, rettet mot det viktige svenske forrådmagasinet i Moss. Dette hadde blitt fylt med betydelige forråd for den svenske hæren i Christiania. Dersom forrådet ble ødelagt ville det lede til store vansker for svenskene, som allerede hadde problemer med forsyningslinjene fra Sverige.
Tredveridderkampen
En avtalt kamp mellom 30 engelske og 30 fransk-bretonske riddere fant sted i nærheten av slottet Josselin i Bretagne under
den bretonske arvefølgekrigen. Krigen var en del av Hundreårskrigen og var en konflikt mellom Karl av Blois og huset
Montfort. Jean de Beaumanoir, en av Karl av Blois kapteiner og våpenbror til den franske heltefiguren Bertrand du Guesclin,
utfordret Robert Bramborough, tilhenger av Montfort, på en kamp mellom partene siden Bramborough hadde brutt en våpenhvile.
Kampen sto mellom 30 riddere og væpnere på hver side. Jean de Beaumanoir vant kampen. Samtlige stridende ble ifølge
legenden enten drept eller såret. Bramborough var en av ni av Montforts tilhengere som falt i kampen. Den engelske siden hadde ni døde og resten ble tatt til fange. Den fransk-bretonske siden hadde tre døde, men sannsynligvis
var tallet høyere.
Selv om kampen ikke hadde direkte innvirkning på utfallet av krigen, ble den sett på i samtiden som det yppereste eksempelet på ridderliget.
Chat
Offline
Ingen påloggede.
(Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)
Uthevet artikkel
I dag er det ingen av de større kuletangprodusentene som lager kopier av de originale Pritchett-kulene. Pritchett-kulene var hulbasekuler som ble brukt i britiske riflemusketter. De hadde ikke smøreriller, og måtte derfor papirvikles. Siden ingen produserer slike tenger, så sendte jeg tegninger over til USA, og fikk laget meg tenger hos Lee. Denne artikkelen forteller deg litt om Pritchett-tengene.
Den moderne Pritchett-kula
Kjøp og salg
Noen enkle annonseregler
På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:
- Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
- Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
- Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
- Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
- Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
- Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
- Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!
Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
Kongsberg supervåpen, litt vanlige + noen flotte goodies.
Den øverste er et supervåpen 1A, M1852 marinekammerlader med skibakkesikte og ikke gjort om til Landmark. Jeg aner ikke hva en slik går for, men den bør bli dyr. Ikke så dyr som den som gikk for 126 000 +(?) på Blomqvist i fjor, men kostbar. Det er visst kjent 10-12 av disse uombyggede 18-lødige inkl. museumssamlinger. Høystbydene innen 24.4. - om jeg synes budet er tilstrekkelig.Den neste litt sjelden - Marinens M1857/67 kammerlader, gjort om til Landmark. Dette er den siste modellen av 18-lødige til Marinen og det er produsert ca 500 stk av den. Kr 17 000.
På bilde 2
Øverst, nok et supervåpen - Marinens M1843 i tapprifleutgave. Det er visstnok kjent ca 12 stk totalt av denne modellen og ingen vet hvorfor marinen laget den eller til hva. Denne er "lettere" restaurert, bruneringen er "ny", kornet er "nytt" ellers helt grei. Ladestokk til disse er kul-i-h,,,ete. Også her høyestbydende.
En nesten maken M1843, men er i den "vanlige" muskettutgaven. Restaurert, uoriginal brunering (med riktig farge), pistongen mangler - kr 12 500.
Den tredje er også litt sjelden, Marinens M1849 med serie # 22 og hærens M1842 underbeslag (det er helt korrekt for modellen). Veldig god stand med noe flammeherding på slutt- og kammerstykket. Det å finne en slik i denne standen har lykkes meg to ganger på drøye 50 år. Kr 23 000.
Bilde 3
De dansk/norske dragonpallaskene fra 1700-tallet er antagelig de mest gedigne og dekorative våpen som finnes fra vår militære fortid. Jeg skal kvitte meg med 10-15 stk. Ikke alle i denne haugen skal bort, men jeg har endel flere som ikke er med på bildet. Dragonpallasker er kostbare, men jeg starter på kr 10 000 for de rimeligste.



Telefon: 40204848
E-post: trondwi@online.no
Antall ganger klikket på: 2141.