Forum

Marked


Dagen i dag

1. april 1815

Fyrst Otto von Bismarck, hertug av Lauenburg, var en tysk statsmann og en av de mest prominente ledere i det... Les mer ...

Dagen i går

31. mars 1815

Marinedepartementet ble opprettet


1. april 1815

Otto von Bismarck ble født
Fyrst Otto von Bismarck, hertug av Lauenburg, var en tysk statsmann og en av de mest prominente ledere i det 19. århundre; som statsminister i kongeriket Preussen forente han Tyskland med en serie vellykkede kriger og ble Tysklands første kansler. Som en konservativ og aristokratisk politiker kjempet han mot fremveksten av sosialdemokratiet på 1880-tallet, ved blant annet å forby flere organisasjoner, og ved pragmatisk å komme arbeiderne i møte med omfattende sosiale reformer som la grunnlaget for den moderne velferdsstaten. Han var en forsiktig utenrikspolitiker som etter Tysklands samling arbeidet for å opprettholde fred på det europeiske kontinentet. Bismarck ble kjent som jernkansleren.

Han er også kjent for sine mange finurlige sitater:

 • Den som vet hvordan lover og pølser blir laget, får aldri mer en rolig natts søvn.
 • Når en mann sier at han godtar noe i prinsippet, betyr det at han ikke har den ringeste interesse av å gjennomføre det i praksis.
 • Det viktigste er ikke å skrive historie, men å gjøre den.
 • Det lyves aldri så mye som foran et valg, under en krig eller etter en jakt.
 • Tidens store spørsmål avgjøres ikke med taler og majoritetsbeslutninger, men med blod og jern.
 • Hva annet er våre stater og vår makt og ære overfor Gud enn maurtuer og bikuber som oksens klov trår i stykker, eller som blir ofre for skjebnen i form av en birøkter.


31. mars 1815


Marinedepartementet ble opprettet
Det tidligere departementet for sjømilitæretaten ble erstattet av et department for marinesaker, som i dagligtalen ble kalt Marinedepartementet. Marinedepartementet ble det offisielle navnet fra og med 1819.

Ved kongelig resolusjon 6. juni 1861 ble Marinedepartementet og Postdepartementet slått sammen til Marine- og postdepartementet. Det skulle ta seg av flåtens vedlikehold og forsyninger, verft og sjømilitære befestninger og anlegg, Marinens understøttelses- og pensjonsfond, los, signal og fyrvesenet, undervisningsinstitusjoner for sjømenn samt saker som gjaldt post , telegraf og skyssvesenet. En skulle i utgangspunktet tro at Marinen og Postvesenet hadde lite til felles.

Den 1. september 1885 ble departementet slått sammen med Armédepartementet til Forsvarsdepartementet. Det hadde vært snakk om en slik sammenslåing allerede fra 1840-årene.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Papirviklede kuler

  • Papirviklede kuler

   I dag er det bare de ivrigste entusiastene som bruker papirviklede kuler, men da metallpatronene for alvor begynte å bli utbredt på 1870- og -80-tallet var papirviklede kuler langt vanligere enn kuler med smøreriller. Enkelt forklart er en papirviklet kule omsluttet av et stykke papir rundt kulas bæreflate. Selve kula har glatte sider uten riller. Denne artikkelen viser hvordan du kan lage dine egne papirviklede kuler...

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 3880
  Selges

  Antikke våpen selges

  Samtlige våpen er produsert før 1890 og er opprinnelig beregnet for svartkrutt-patroner.

  Alle våpen er i ok stand og mekanismen fungerer på alle sammen og de fremstår som skytbare med tidsriktig ammunisjon dersom ikke annet er angitt. Se beskrivelse under det enkelte våpen for nærmere beskrivelse. Veteranskyting skjer på eget ansvar og jeg skaffer ikke patroner.

  Våpnene kan besiktiges på Øvre Romerike (ca. 45 min nordøst for Oslo) på ettermiddager og i helger. Det anbefales at de besiktiges. Det er ingen angre-, bytte- eller returrett på våpen kjøpt usett. Hvis du ikke kan eller er seriøs nok til å komme og besiktige våpnene selges de som de er.

  Våpnene selges kun til kjøpere med adresse i Norge. Sale only in Norway.

  Beskrivelse av de enkelte våpnene:

  Nr. 1:
  SOLGT!!


  Nr. 2:
  SOLGT!!


  Nr. 3:
  Dette geværet er et norsk M/1867 Rolling Block militærgevær produsert på Kongsberg Våpenfabrikk i 1878. Geværet er merket med diverse norske militærstempler.

  Det er i kaliber 12mm.

  Rifla er blånert og i svært fin stand (har fortsatt omlag 96-98% original blånering). Dette er meget sjeldent, de fleste er langt mer slitt. Den er nummerlik. Den er speilblank og fin inni løpet med skarp og fin rifling. Supertight og fin i mekanismen (beste jeg har sett av denne typen!). Mekanismen er topp. Overhodet ingen slark. Den er ikke plombert, eller modifisert (eller pusset opp) på noen måte. Våpenet er nesten som nytt, det ser kun ut som om noen har hatt et ekstra lag lakk på kolben. Pussestokken mangler dessverre.

  Det er svært sjelden å finne norske Rolling Block rifler som ikke har blitt jaktombygget eller konvertert til centertenning. Her er har man en sjelden sjanse til å få kjøpt et norsk militærgevær nøyaktig slik det kom fra Kongsberg Våpenfabrikk i år 1878 i nær ny stand.

  Pris: kr. 11.000,-


  Nr. 4:
  SOLGT!!


  Nr. 5:
  Denne revolveren er en Smith & Wesson av typen .38 Double Action 3rd model. Løpslengden er 5 tommer. Denne utgaven ble produsert i perioden 1884 til 1895. Denne har et relativt tidlig serienummer (126273 med stjerne etterpå) og er produsert det første året med produksjon (1884).

  Den er i kaliber .38 S&W (centerfire).

  Revolveren er forniklet og i relativt god stand for alderen (revolveren har fortsatt omlag 90-95% original fornikling og nesten full flammeherding på avtrekker og hane). Usikker på om skjefteplatene har blitt byttet. Den er nummerlik. Løpet er relativt blankt og fint med skarp rifling, men dessverre er et blitt en bitteliten sprekk på undersiden av løpet helt inne ved tønna. Dette er ikke synlig utenfra, men gjør vel at revolveren egner seg bedre som samlerobjekt enn til skyting. Meget tight og fin i mekanismen og den fungerer som den skal. Overhodet ingen slark og timingen er bra. Den er ikke plombert, eller modifisert på noen måte.

  Sjeldent å finne disse revolverne med det lange 5-toms løpet.

  Pris: kr. 4900,-


  Nr. 6:
  Denne revolveren er en Smith & Wesson av typen No1 2nd issue. Løpslengden er 3,25 tommer. Denne utgaven ble produsert i perioden 1860 til 1868. Revolveren har relativt høyt serienummer (serienummer 119558) og akkurat denne revolveren er produsert i det siste året (1868).

  Den er i kaliber .22short.

  Denne tidlige utgaven har ramme i messing og tønne/løp i stål. Den er i god stand (revolveren har fortsatt omlag 97-98% original forsølving på messingramma, men mesteparten av blåneringa på løpet/tønna er borte). Teksten på toppen av løpet er klar og fin. Hele og fine originale grepsplater.

  Løpet har litt flekker/pitring innvendig, men fortsatt ganske blankt/bra med godt synlig rifling. Mekanismen fungerer fint og fjæra som låser tønna på toppen av ramma fungerer som den skal (den er som regel alltid dårlig eller ødelagt!). Tight og fin i mekanismen. Ørlite slark i låsingen mellom løp og ramme, men ikke mer enn normalt. Den er ikke plombert, eller modifisert på noen måte.

  Pris: kr. 6800,-


  Nr. 7:
  SOLGT!!


  Nr. 8:
  SOLGT!!


  Nr. 9:
  Denne revolveren er en Smith & Wesson av typen .32 Safety Hammerless 1st model. Løpslengden er 3,5 tommer. Denne utgaven ble produsert i perioden 1888 til 1902. Revolveren har serienummer 4224 og akkurat denne revolveren er produsert i det første produksjonsåret, i 1888.

  Den er i kaliber .32 S&W (centerfire). Nedkappede hylser fra .32 S&W long kan brukes til svartkruttskyting.

  Revolveren er blånert og i fin stand (revolveren har fortsatt omlag 75-80% original blånering). Den er ikke nummerlik. Løpet er stort sett blankt og fint med et par ørsmå flekker, riflingen er fortsatt skarp og fin. Mekanismen fungerer fint. Den er ikke plombert, eller modifisert på noen måte. Ingen slark. En svært bra revolver.

  Pris: kr. 4700,-  Klikk for å forstørre bildet

  Navn: PR
  E-post: prm98@hotmail.com
  Lagt inn Fri. 2. Oct. 2015 kl. 11:07.
  Antall ganger klikket på: 17401.