Forum

Marked


Dagen i dag

16. juni 1815

På denne dag ble to slag utkjempet og begge regnes som en opptakt til slaget ved Waterloo to dager senere.... Les mer ...

Dagen i går

15. juni 1184

Slaget ved Fimreite


16. juni 1815

To preludier til Waterloo
På denne dag ble to slag utkjempet og begge regnes som en opptakt til slaget ved Waterloo to dager senere. Ved det stragetisk viktige veiskillet Quatre Bras i dagens Belgia møtte franskmennene under marskalk Michel Ney engelskmennene og de allierte under Wellington. Slaget endte med en taktisk seier for de allierte, men utfallet var strategisk viktig for franskmennene.

Ved Ligny samme dag slo Napoleons franske styrker feltmarskalk Blüchers prøyssere. Begge sider hadde opp mot 12 000 døde og sårede. Franskmennene vant slaget, men klarte ikke å forhindre at prøysserne kom Wellington til unnsetning ved Waterloo – noe som ble skjebnesvangert for Napoleon.

15. juni 1184


Slaget ved Fimreite
Slaget ved Fimreite ble utkjempet. Kampen var det endelige slaget mellom kong Sverre og Magnus Erlingsson om kongsmakten i Norge. Begge gjorde krav på å bli konge i Norge og hevdet å være av kongsætt. Magnus Erlingson falt under slaget, og ifølge overleveringene også over 2000 av hans menn. Slaget fant sted i Sogndalsfjorden ved stedet Fimreite som ligger i Sogndal kommune.

Slagets foranledning var at Kong Sverre hadde dratt til Sogndal for å slå ned et opprør som hadde kostet to av hans sysselmenn livet. Magnus Erlingsson hadde fått nyss om at Sverre befant seg på de trakter. Etter å ha mobilisert i Bergen, og med sterk dansk støtte, dro han innover Sognefjorden med sine 26 skip for å ta et endelig oppgjør med Sverre. Kong Sverre, som kun hadde 14 skip, innså at situasjonen var ille. Men ved å oppildne sine menn og med krigslist greide han likevel å bekjempe fienden.

Konsekvensene av slaget var at nesten hele det gamle aristokratiet ble utslettet og Sverre satte inn sine egne menn i disse maktposisjonene. Dette var med på å sikre hans stilling som konge i Norge.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

    (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


    Uthevet artikkel

      Laging av vismuthagl

    • Laging av vismuthagl

      Siden artikkelen Laging av egne blyhagl ble skrevet har blyhaglforbudet trådt i kraft. Det betyr med andre ord at vi som skal jakte lovlig med gamle hagler må finne oss et alternativ til blyhagl. Denne artikkelen tar for seg laging av vismuthagl. Vismut er blant de få reelle alternativene til bly, men kan være relativt vanskelig å få tak i. Prisen er også høy.

    Kjøp og salg

    Noen enkle annonseregler

    På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

    • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
    • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
    • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
    • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
    • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
    • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
    • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

    Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
    Nr. 3428

    Orginal Borgerkrigs karabin .

    Selger en usedvanlig flott 2nd Mod Maynard karabin fra den Amerikanske Borgerkrigen. Den ser ut til aldri å være skutt med, og er i museumskvalitet. En fin slik koster nå $3500 i USA, men denne er finere (og billigere). Disse ble brukt av kavaleriet til både Nordstatene og Sørstatene. Et veldig hendig våpen som hadde godt rykte om presisjon og pålitelighet. De var populære blant troppene, selv om de for oss i dag er litt underlige å lade. De bruker en kaliber 50 messingpatron som har et hull i baken, istedenfor fenghette. Patronen avfyres av en perkusjonhette på en pistong, på samme måte som et munnlader perkusjonsgevær. For ytterligere informasjon om lading og ammunisjon, se lodgewood.com (jeg kan være behjelpelig med å skaffe dette fra USA). Forresten ikke så rart de var populære da de fleste soldatene hadde munnladere, og noen hadde bakladere med papirpatron. Jeg har satt ned prisen på den fra kr 21 500,- til kr 18 000,- og det er rimelig for denne. Hadde det vært en av de populære Colt eller Winchester modellene i slik stand, hadde den kostet mer enn huset ditt! Jeg understreker at det er helt eksepsjonelt uvanlig at et så gammelt våpen er i så utrolig god stand.Pris kr 18 000,-

    Klikk for å forstørre bildet

    Navn: John Løken
    Telefon: 97483033
    E-post: bjlock@online.no
    Lagt inn Tue. 25. Nov. 2014 kl. 15:58.
    Antall ganger klikket på: 36579.