Forum

Marked


Dagen i dag

26. april 1805

Soldater fra United States Marines tok Derne i nåværende Libya den under tripolitanske krig, og ble dermed... Les mer ...

Dagen i går

25. april 1808

Slaget ved Trangen


26. april 1805

Amerikanerne vant sitt første slag på fremmed jord
Soldater fra United States Marines tok Derne i nåværende Libya den under tripolitanske krig, og ble dermed det første slaget USA vant på fremmed jord.

Den tripolitanske krig, også kjent som den første berberske krig, fant sted fra 1801 til 1805. USA og Sverige slåss mot de berberske landene Algerie, Marokko, Tunis og Triploi, som var støttet av Det osmanske riket. Krigen endte med amerikansk/svensk seier.

25. april 1808


Slaget ved Trangen
Slaget ved Trangen sto mellom norske og svenske styrker under krigen mellom 1808 og 1809. Den svenske oberst Gahn rykket over grensen 24. april 1808 med ca. 500 mann. Den 25. april ga Staffeldt kaptein Elias Nægler befaling om å besette forhugningene ved Trangen med to kompanier av Den throndhjemske grenaderbataljon, mens han selv med to andre kompanier av grenaderer og skarpskytterbataljonen under major Ræder, samt de elverumske skiløpere, marsjerte til Nya, på nordsiden av Flisa.

Mens Staffeldt ble værende på nordsiden ved Nya, gikk Ræder med tre kompanier trøndere og de elverumske skiløpere over Flisa og satte etter de svenske styrkene, som ble avskåret fra tilbaketog. Svenskenes baktropp ble kastet inn mot hovedstyrken, og det utspant seg et voldsomt sammenstøt i dalen mellom Kjelsås og Buttenås. Gahn forsøkte å bryte seg vei tilbake den vei han var kommet, og det lyktes svenskene ved gjentagne anfall å stanse nordmennene for en tid og trenge dem noe tilbake. Men snart ble de angrepet også fra den andre siden, da Næglers to kompanier rykket fram fra forhugningene i Trangen, hvor de hadde ligget og ventet på svenskene. Gahn måtte da danne front mot to sider.

Da Gahns soldater snart ikke hadde mer ammunisjon igjen, måtte han overgi seg. Etter slaget fant nordmennene 25 døde og 57 sårede svensker, mens de selv hadde 15 døde og 52 sårede. Kaptein Nikolai Peder Dreyer ble dødelig såret i slaget og døde fire dager senere. De døde ble begravet på Åsnes kirkegård. Fangenes antall var 445 mann, hvorav 11 offiserer. Av hele Gahns korps unslapp bare 115 mann, som samlet seg ved Klara i Värmland.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

    (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


    Uthevet artikkel

      4-linjers kammerlader Modell 1860

    • 4-linjers kammerlader Modell 1860

      I 1860 ble den 18-lødige kammerladeren forbedret, og det resulterte i en lettere og smekrere kammerlader. Den nye kammerladeren hadde 4-linjers kaliber og var mye mer presis enn de 18-lødige. Les historien om kammerlader Modell 1860!

    Kjøp og salg

    Noen enkle annonseregler

    På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

    • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
    • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
    • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
    • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
    • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
    • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
    • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

    Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.




    Nr. 2682
    Kjøpes

    M1860 Remington bajonett kjøpes

    Er på jakt etter en Remington bajonett med nr 33119 om det er noen som sitter på denne er jeg svært interesert og betaler godt.

    Navn: Torgeir
    Telefon: 90815083
    E-post: torgeir@gammlevaapen.net
    Lagt inn Wed. 8. May. 2013 kl. 11:13.
    Antall ganger klikket på: 37528.