Forum

Marked


Dagen i dag

11. mai 1812

Den britiske statsministeren Spencer Perceval ble drept i et attentat. Han var på vei inn i lobbyen til... Les mer ...

Dagen i går

10. mai 1857

Sepoy-opprøret brøt ut


11. mai 1812

Spencer Perceval ble drept
Den britiske statsministeren Spencer Perceval ble drept i et attentat. Han var på vei inn i lobbyen til House of Commons da en mann steg foran ham, løftet en pistol og trakk av. Skuddet traff ham i brystet og statsministeren døde etter få minutter.

Morderen, John Bellingham, gjorde ingen tegn til å flykte og ble arrestert på stedet. Bellingham skal ha vært sterkt kritisk til regjeringen etter at han hadde, etter egen mening, blitt holdt ulovlig fanget i Russland og mente seg berettiget til kompensasjon fra regjeringen. Perceval er den eneste britiske statsministeren som har blitt drept.

James Bellingham ble henrettet på offentlig plass for ugjerningen en uke senere.

10. mai 1857


Sepoy-opprøret brøt ut
Det indiske opprøret i 1857, også kalt Sepoy-opprøret eller Sepoy-mytteriet, var et opprør mot det britiske styret i India gjennom Det britiske Ostindiske kompani. Det fant sted 1857–58, og var foranlediget av krenkede religiøse følelser og manglende respekt for lokale sosiale rettigheter. Begynnelsen dateres vanligvis til denne dag i 1857.

Den umiddelbare årsaken til opprøret var vedvarende og hurtig spredte rykter om at muskettammunisjonen som sepoy-regimentene benyttet var satt inn med en blanding av ku- og svinefett. De brukte Model 1853 Enfield riflemusketter, og muskettene ble ladet ved at man bet opp papirpatronenen. Men var papiret og kulen innsmurt i ku- eller svinefett ble såvel hinduenes som muslimenes religiøse forskrifter overtrådt.

Opprøret spredte seg hurtig til stort sett alle britiskkontrollerte deler av India, og kampene var særlig harde i nord, der det fant sted voldsomme oppgjør og massakrer i bl.a. Cawnpore i 1857 og i Lucknow i 1858. Etter at opprøret var nedkjempet ble Det britiske Ostindiske kompani oppløst, og den britiske regjering og parlamentet i London overtok direkte kontroll over området gjennom Britisk India.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

    (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


    Uthevet artikkel

      Jakt med svartkruttvåpen

    • Jakt med svartkruttvåpen

      De mest ivrige svartkruttskytterne går også på jakt med svartkruttvåpen. Mange mener at jakt med svartkruttvåpen gir en helt annen dimensjon til jakten. Som jeger kreves det mer av deg sammenlignet med moderne jakt. Denne artikkelen tar for seg jakt med svartkrutt.

    Kjøp og salg

    Noen enkle annonseregler

    På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

    • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
    • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
    • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
    • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
    • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
    • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
    • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

    Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.




    Nr. 1250
    Kjøpes

    ønsker mauser 187184 deler

    trenger deler til min mauser. bla rørmagasin har du noe så kontakt meg

    Navn: kim ronny
    E-post: folkejonassen_kimronny@yahoo.no
    Lagt inn Mon. 23. Mar. 2009 kl. 15:17.
    Antall ganger klikket på: 39.