Forum

Marked


Dagen i dag

19. juni 1179

Slaget på Kalvskinnet utspant seg i 1179, på et område vest for Nidarosdomen i det som er idag er... Les mer ...

Dagen i går

18. juni 1815

Slaget ved Waterloo


19. juni 1179

Slaget på Kalvskinnet
Slaget på Kalvskinnet utspant seg i 1179, på et område vest for Nidarosdomen i det som er idag er Trondheim sentrum. Slaget ble et vendepunkt i kong Sverre og birkebeinernes kamp mot baglerne om kongemakten. Seieren og Erling Skakkes død i slaget forandret styrkeforholdene, og birkebeinerne kunne ikke lenger oppfattes som et opprør eller en opprørsflokk. Etter Kalvskinnet måtte konflikten ansees som en krig der landsdeler sto mot hverandre. Slaget styrket Sverre Sigurdssons krav på kongekronen. Kravet var satt fram for alvor våren 1177, da trønderne hyllet ham på Øretinget, en forutsetning for å bli Norges konge på denne tiden.

Det endelige oppgjøret mellom Magnus Erlingson og Sverre Sigurdson fant sted i slaget ved Fimreite i 1184, hvor Sverre Sigurdson beseiret og drepte Magnus Erlingson og hans menn.

18. juni 1815


Slaget ved Waterloo
Slaget ved Waterloo ble utkjempet nær Waterloo i dagens Belgia, da en del av Det forente kongeriket Nederlandene. En fransk armé under keiser Napoleon I ble beseiret av styrker fra den syvende koalisjonen, bestående av en britisk-alliert armé ledet av feltmarskalk Arthur Wellesley (hertugen av Wellington) og en prøyssisk armé under feltmarskalk Gebhard von Blücher.

Slaget ved Waterloo var det avgjørende i felttoget og Napoleons siste. Nederlaget endte Napoleons styre som keiser av Frankrike og markerte slutten på hans hundre dagers retur fra eksil. Koalisjonsstyrkene invaderte Frankrike og gjeninnsatte kong Ludvig den 18. Napoleon abdiserte og ble sendt i eksil til St. Helena der han tilbrakte resten av sitt liv og døde i 1821. Slaget ved Waterloo avsluttet over tyve år med krig i Europa (revolusjonskrigene og napoleonskrigene) og innledet en periode med langvarig fred. Slaget er det mest omtalte og studerte i den vestlige militære historien.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   P-1856 Enfield-prosjektet

  • P-1856 Enfield-prosjektet

   Denne artikkelen tar for seg en britisk riflemuskett av typen Pattern 1856 Army Short Rifle i kaliber .577. Dette var en kortere versjon av Enfield Pattern 1853. P-1856-musketten blir av og til også kalt «Sergeant's Rifle» fordi den ble brukt av sersjanter i linjeinfanteriet, samt for utvalgte rifleregimenter. Her får du vite mer om historien bak, og den praktiske bruken av en P-1856 Army Short Rifle.

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 1209
  Selges

  Splitter ny Kort Lund

  Jeg kom i skade for å lukke en dør og bak den sto det en Kort Lund som jeg på det nærmeste hadde glemt at jeg hadde. Denne er underlig!

  Den er spell, splitter ny og urørt. Orgiginalfettet sitter fortsatt på børsa. Det finnes ikke en ripe eller skramme noe sted og den kunne like gjerne ha vært laget i går ettermiddag.

  Den er produsert i 1867 med serienummer 8926. Og så blir det hele enda merkeligere. Sluttstykket er merket Hovedarsenalet, men det er ikke noe fabrikasjonsstempel på riflen, bare godkjenningsstempler og serienummer. Riflen er også 2-3 cm kortere enn de "vanlige" korte Lund'ene og har aldri hatt bajonettklakk.

  Jeg aner rett og slett ikke hva dette er for noe rart, men skikkelig rart er det i hvert fall - og i helt utrolig god stand. Det er temmelig sikkert ikke noe forsøksgevær, man drev ikke med forsøksgeværer fire år etter at en mer moderne konstruksjon var godtatt. Det er selvfølgelig mulig at den ble laget med tanke på en helt spesiell bruk eller som en gave - det blir uansett bare gjetting.

  En "vanlig" Kort Lund i denne stand har jeg aldri sett (jeg har riktignok en M1860/67 Landmark i samme stand), men ville antagelig ha kostet minst 25 000. En veldig grei Kort Lund uten rust eller skader og med bra finish ligger på ca kr 15 000. Denne? Aner ikke. Her må det bare gis bud eller forslag til bytte.

  Den uforklarlige sjeldenheten byttes i DkN våpen eller i våpen produsert av Hans Larsen, alternativt selges kongens mynt i papir eller eletronisk form.

  Klikk for å forstørre bildet

  Navn: Trond
  Telefon: 2214 1045
  E-post: trondwi@online.no
  Lagt inn Sat. 14. Feb. 2009 kl. 14:38.
  Antall ganger klikket på: 39.