Forum

Marked


Dagen i dag

16. juni 1815

På denne dag ble to slag utkjempet og begge regnes som en opptakt til slaget ved Waterloo to dager senere.... Les mer ...

Dagen i går

15. juni 1184

Slaget ved Fimreite


16. juni 1815

To preludier til Waterloo
På denne dag ble to slag utkjempet og begge regnes som en opptakt til slaget ved Waterloo to dager senere. Ved det stragetisk viktige veiskillet Quatre Bras i dagens Belgia møtte franskmennene under marskalk Michel Ney engelskmennene og de allierte under Wellington. Slaget endte med en taktisk seier for de allierte, men utfallet var strategisk viktig for franskmennene.

Ved Ligny samme dag slo Napoleons franske styrker feltmarskalk Blüchers prøyssere. Begge sider hadde opp mot 12 000 døde og sårede. Franskmennene vant slaget, men klarte ikke å forhindre at prøysserne kom Wellington til unnsetning ved Waterloo – noe som ble skjebnesvangert for Napoleon.

15. juni 1184


Slaget ved Fimreite
Slaget ved Fimreite ble utkjempet. Kampen var det endelige slaget mellom kong Sverre og Magnus Erlingsson om kongsmakten i Norge. Begge gjorde krav på å bli konge i Norge og hevdet å være av kongsætt. Magnus Erlingson falt under slaget, og ifølge overleveringene også over 2000 av hans menn. Slaget fant sted i Sogndalsfjorden ved stedet Fimreite som ligger i Sogndal kommune.

Slagets foranledning var at Kong Sverre hadde dratt til Sogndal for å slå ned et opprør som hadde kostet to av hans sysselmenn livet. Magnus Erlingsson hadde fått nyss om at Sverre befant seg på de trakter. Etter å ha mobilisert i Bergen, og med sterk dansk støtte, dro han innover Sognefjorden med sine 26 skip for å ta et endelig oppgjør med Sverre. Kong Sverre, som kun hadde 14 skip, innså at situasjonen var ille. Men ved å oppildne sine menn og med krigslist greide han likevel å bekjempe fienden.

Konsekvensene av slaget var at nesten hele det gamle aristokratiet ble utslettet og Sverre satte inn sine egne menn i disse maktposisjonene. Dette var med på å sikre hans stilling som konge i Norge.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Et lite knippe nyttig ladeutstyr

  • Et lite knippe nyttig ladeutstyr

   Det finnes mye utstyr du kan kjøpe dersom du lader svartkruttpatroner. Mye er unødvendig, noe er ganske nyttig. Denne artikkelen tar for seg noe av det du kan bruke på områder som kulestøping, kulesmøring og -kalibrering, utstansing av mellomladninger og lading av svartkruttpatroner i felten eller på banen.

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 1206
  Selges

  Kammerladere selges/byttes

  Jeg har et lite knippe litt småsjeldne kammerladere med (de riktige) bajonettene som skal bort. Ingen av dem har originalbrunering (den første har antagelig aldri vært brunert) og alle er fine i stokken, litt slitne i jernet og nummerlike bortsett fra bajonettene. Sett ovenfra:

  M1846/55 18 lødig kammerlader produsert av Crause i Hertzberg, Tyskland for den norske hær. Det ble produsert ialt 1500 av disse. Hertzberg kammerladerne er de eneste kammerladerne med damasert pipe. M1846-variantene er som regel svært slitne, denne er vesentlig bedre enn gjennomsnittet. Remmen følger ikke med!

  M1860 Kort Lund - denne er morsom og antagelig en av de aller siste (den siste?) som ble produsert og muligens da direkte som patrongevær. Den er ikke produsert (ev sammensatt) på Kongsberg, men på Hovedarsenalet og så send som i 1873. Av alle besynderlige ting, er riflen merket kronet A for hovedarsenalet, men sluttstykket med kronet K for Kongsberg. Men nummeret stemmer (det er mye man kan la være å forstå!).

  M1860 Kort Lund og stikk motsatt av den andre. Her er børsa produsert på Kongsberg, men den er gjort om til patrongevær på Hovedarsenalet.

  Uansett - det er laget nesten halvparten så mange korte som Lange Lund'er, men den lange er vanlig (jeg har en liten haug av dem som skal bort også), men den korte er tildels svært vanskelig å finne. Nok en ting som ikke er til å begripe.

  Våpnene byttes i andre DkN våpen eller våpen produsert av Hans Larsen, alternativt selges for knitrende sedler.

  Klikk for å forstørre bildet

  Navn: Trond
  Telefon: 2214 1045
  E-post: trondwi@online.no
  Lagt inn Fri. 13. Feb. 2009 kl. 19:59.
  Antall ganger klikket på: 34.