Forum

Marked


Dagen i dag

2. juli 1860

Dronning Victoria skjøt med en Whitworth-rifle under åpningen av det første årlige møtet til British... Les mer ...

Dagen i går

1. juli 1863

Slaget ved Gettysburg begynte


2. juli 1860

Dronning Victoria skjøt med Whitworth-rifle
Dronning Victoria skjøt med en Whitworth-rifle under åpningen av det første årlige møtet til British National Rifle Association ved Wimbledon. Dronningen skjøt fra en forhåndsinnstilt skytebenk på 400 yards avstand og manglet bare 3 cm fra å treffe innertieren i senter.

Bildet under viser skytebenken og rifla. Legg merke til tauet som dronningen brukte til å avfyre rifla.

1. juli 1863


Slaget ved Gettysburg begynte
Slaget ved Gettysburg var et av de blodigste slagene i den amerikanske borgerkrigen og har blitt ansett som vendepunktet i krigen. Det stod ved byen Gettysburg, Pennsylvania mellom den 1. juli og 3. juli 1863.

De to hærene støtte første gang sammen like nord for byen, hvor kavaleri fra nordstatene forsøkte å forsvare noen høydedrag. Kavaleriet fikk etterhvert støtte fra to korps, men to store korps fra sørstatene angrep nordstatenes linjer fra nord og nordøst. Nordstatenes forsvarslinjer sto ikke imot dette angrepet og troppene måtte flykte gjennom byen og opp på noen åser like sør for byen.

Neste morgen hadde store deler av begge hærene blitt samlet i og rundt Gettysburg. Nordstatene hadde plassert styrkene langs høydedragene sør for byen, slik at frontlinjene fikk form av en fiskekrok. Gjennom hele dagen ble nordstatenes stillinger angrepet, men til tross for store tap holdt linjene stand.

Tredje dag, den 3. juli 1863, fortsatte kampene langs hele linjen. Hovedslaget sto imidlertid ved senteret av nordstatenes linjer, hvor sørstatsstyrkene forsøkte et siste fremstøt for å bryte gjennom linjene. Sørstatene sendte 12 500 infanterister 1 600 meter over åpent landskap under kraftig beskytning fra artilleri mot nordstatenes styrker som hadde bygget opp et forsvarsverk av steiner og kvister. Sørstatsstyrkene led store tap da de kom frem til nordstatenes linjer og selv om deler av nordstatenes linjer brøt sammen klarte ikke sørstatsstyrkene å bryte gjennom. Dette angrepet har i ettertid fått navnet Pickett's Charge, etter en av sørstatenes generaler i angrepet.

I løpet av de tre dagene slaget varte ble ca. 7 800 drept og ca. 27 000 skadet, slaget var med dette det slaget med størst tap i løpet av den amerikanske borgerkrigen. I tillegg omkom en sivil jente etter at hun ble truffet av et bomskudd da hun sto og bakte brød på kjøkkenet.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Norges første vådeskudd?

  • Norges første vådeskudd?

   Gjemt i en gammel justisprotokoll fra Bergen finnes opplysningene om det som sannsynligvis er Norges første kjente vådeskudd. Skuddet gikk av i 1593, og ble fatalt for en kjøpmannssvenn fra Bryggen som ble truffet. Justisprotokollen går gjennom hendelsesforløpet og den påfølgende straffen.

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 1206
  Selges

  Kammerladere selges/byttes

  Jeg har et lite knippe litt småsjeldne kammerladere med (de riktige) bajonettene som skal bort. Ingen av dem har originalbrunering (den første har antagelig aldri vært brunert) og alle er fine i stokken, litt slitne i jernet og nummerlike bortsett fra bajonettene. Sett ovenfra:

  M1846/55 18 lødig kammerlader produsert av Crause i Hertzberg, Tyskland for den norske hær. Det ble produsert ialt 1500 av disse. Hertzberg kammerladerne er de eneste kammerladerne med damasert pipe. M1846-variantene er som regel svært slitne, denne er vesentlig bedre enn gjennomsnittet. Remmen følger ikke med!

  M1860 Kort Lund - denne er morsom og antagelig en av de aller siste (den siste?) som ble produsert og muligens da direkte som patrongevær. Den er ikke produsert (ev sammensatt) på Kongsberg, men på Hovedarsenalet og så send som i 1873. Av alle besynderlige ting, er riflen merket kronet A for hovedarsenalet, men sluttstykket med kronet K for Kongsberg. Men nummeret stemmer (det er mye man kan la være å forstå!).

  M1860 Kort Lund og stikk motsatt av den andre. Her er børsa produsert på Kongsberg, men den er gjort om til patrongevær på Hovedarsenalet.

  Uansett - det er laget nesten halvparten så mange korte som Lange Lund'er, men den lange er vanlig (jeg har en liten haug av dem som skal bort også), men den korte er tildels svært vanskelig å finne. Nok en ting som ikke er til å begripe.

  Våpnene byttes i andre DkN våpen eller våpen produsert av Hans Larsen, alternativt selges for knitrende sedler.

  Klikk for å forstørre bildet

  Navn: Trond
  Telefon: 2214 1045
  E-post: trondwi@online.no
  Lagt inn Fri. 13. Feb. 2009 kl. 19:59.
  Antall ganger klikket på: 42.