Forum

Marked


Dagen i dag

18. april 1847

Slaget ved Cerro Gordo ble utkjempet under den mexicansk-amerikanske krig. Amerikanske tropper under Winfield... Les mer ...

Dagen i går

17. april 1875

Kronemynten ble innført i Norge


18. april 1847

Amerikanerne seiret i slaget ved Cerro Gordo
Slaget ved Cerro Gordo ble utkjempet under den mexicansk-amerikanske krig. Amerikanske tropper under Winfield Scott angrep den tallmessig overlegne mexicanske hæren under Santa Anna i flanken og fordrev den fra en sterk forsvarsstilling. Amerikanske styrker hadde kort tid i forveien erobret havnen i Veracruz og var nå på vei mot Mexico City.

General Antonio López de Santa Anna, som var øverstkommanderende for de mexikanske troppene i området, blokkerete general Scotts fremmarsj ved Cerro Gordo med flere enn 12 000 soldater i en befestet kløft. I hans hær var restene av Nordhæren på 5 650 mann, mens resten var forsterkninger fra hovedstaden.

Robert E. Lee, som var kaptein i det amerikanske ingeniørkorpset, oppdaget at en fjellsti førte rundt Santa Annas stilling. Scott manøvrerte hurtig hovedstyrken inn på denne stien og rammet mexicanerne i flanken. En hurtig kamp fulgte, og Santa Annas hær ble drevet på flukt.

Mexicanerne mistet 1 000 drepte og sårede, mens ytterligere 3 000 ble tatt til fange. Amerikanerne hadde 64 døde og 353 sårede. General Santa Anna blev overrasket av Illinois 4. frivillige infanteriregiment og måtte flykte til hest uten sitt kunstige ben. Benet står nå utstilt på et museum i Illinois.

17. april 1875


Kronemynten ble innført i Norge
Kronen overtok som mynt i Norge, og erstattet dermed speciedaleren og skillingen. Speciedaleren ble innført i 1560 og ble hovedmynten i det norske myntsystemet i 1816. Speciedalerens verdi var 120 skilling (5 ort à 24 skilling). Ved overgangen til kronemynt ble det bestemt at 1 speciedaler skulle tilsvare 4 kroner.

Etter dagens pengeverdi (korrigert for konsumprisindeksen) tilsvarer verdien av en speciedaler fra 1875 ca. 195,- kroner. Det betyr at et for eksempel et skytterlagsgevær Modell 1860 som kostet 12 speciedaler og 90 skilling i 1860-årene kostet omtrent 2500 kroner i dagens verdi. Men likevel blir ikke denne omregningen nødvendigvis riktig, for forskjellige varer kan ha hatt forskjellig prisutvikling.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Lag ditt eget laderørstativ

  • Lag ditt eget laderørstativ

   Skal du lade svartkruttpatroner med matchpresisjon er det viktig å komprimere kruttet. Det gir plass til mer krutt i hylsene, og kan gi bedre forbrenning og presisjon. Denne artikkelen viser hvordan du med enkle verktøy kan lage et solid laderørstativ.

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 1094

  Savnet Minnesabel datert 1801

  En Dansk minnesabel for Borgervæpningen fra Slaget ved Reden 1801 savnes fra min samling.

  Beskrivelse:
  Sabelen har et feste av lignende type som Offisersabel M/1789, men har dobbelt obleki, ca 80% av festets forgylning er bevart, grepet er av fiskeskin. Grep og feste er av høy kvalitet.
  Klingen er datert 1801, på ricassoen er det etset VIVAT, klingen har det vanlige innetsede Dansk Norske våpen. Etset tekst på klingen: For det Frivillige Enighets Chor er etset med store dype bokstaver på klingen. Det er flere etsninger som kan ses på vedlagte bilder.

  En lignede minnesabel av samme type er beskrevet på side 52 og 53 i Vaabenhistoriske årbøker Nr 46, som tar for seg Danske Marine blankvåpen. Skrevet av Kurt Bang Petersen, 2001.

  Vedlagt er bilder. Sabelen er tapt fra min samling mellom Mai - September 2008.

  Hvis noen skulle se denne sabelen, setter jeg stor pris på hjelp med og få den tilbake til min samling.

  [IMG]http://img.photobucket.com/albums/v235/arnesperbund/Sabler/108442-15.jpg[/IMG]

  [IMG]http://img.photobucket.com/albums/v235/arnesperbund/Sabler/108442-3.jpg[/IMG]

  [IMG]http://img.photobucket.com/albums/v235/arnesperbund/Sabler/108442-12.jpg[/IMG]

  [IMG]http://img.photobucket.com/albums/v235/arnesperbund/Sabler/108442-10.jpg[/IMG]

  Navn: Arne
  E-post: asp2@lycos
  Lagt inn Sun. 28. Sep. 2008 kl. 12:04.
  Antall ganger klikket på: 42.