Forum

Marked


Dagen i dag

14. mai 1607

Jamestown, den første permanente engelske bosetningen i Nord-Amerika ble etablert. Jamestown var en landsby... Les mer ...

Dagen i går

13. mai 1862

Norske skarpskyttere overfalt i Stockholm


14. mai 1607

Jamestown ble grunnlagt
Jamestown, den første permanente engelske bosetningen i Nord-Amerika ble etablert. Jamestown var en landsby ved James-elven i Virginia, rundt 70 kilometer sørøst for Richmond. Både elven og bosetningen i 1607 ble oppkalt etter kong Jakob I som nylig hadde overtatt den engelske tronen. Bosetningen i Jamestown ble den første permanente engelske kolonien i den nye verden som overlevde.

13. mai 1862


Norske skarpskyttere overfalt i Stockholm
Norske aviser meldte at en norsk skarpskytter fra det norske gardekompaniet som var stasjonert i Stockholm ble overfalt av en svensk artillerist på åpen gate. Flere sivile blandet seg etter hvert inn i overfallet, men nordmannen klarte å komme seg unna og tilbake til kasernen.

Da han fortalte om overfallet til de andre nordmennene i kompaniet trakk de norske gardistene ut på gaten i stort antall. Da de trakk seg tilbake til kasernen ble de forfulgt av en stor folkemasse som begynte å kaste steiner mot kasernebygningene og nordmennene, og nordmennene besvarte «ilden» ved å kaste både steiner og andre saker ut blant folket. Bråket opphørte da et batteri artillerister ledet av en kaptein og en avdeling fra den svenske livgarden kom for å dempe gemyttene. Etter hver kom også politiet på plass.

Svenske aviser var raskt på pletten og forsikret Norge om at det ikke lå noe nasjonalhat bak hendelsene, men at nordmennene, smukke og raske som de var, hadde hatt større hell blant Stockholms skjønnheter enn det en del av den øvrige garnisonen kunne tåle. Ingen av nordmennene ble straffet, men flere artillerister fra det kongelige Svea artilleriregiment, samt Tøistadskompaniet, ble straffet.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

    (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


    Uthevet artikkel

      Blylappe et rifleløp

    • Blylappe et rifleløp

      Mange gamle våpen har av forskjellige årsaker dårlige løp. Dette kan være forårsaket av dårlig vedlikehold, rust eller slitasje fra pussestenger eller -snorer. Men selv dårlige løp kan forbedres med en runde blylapping. Metoden går kort fortalt ut på å støpe en blyplugg inn i løpet, smøre den med slipepasta og dra den frem og tilbake gjennom løpet.

    Kjøp og salg

    Noen enkle annonseregler

    På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

    • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
    • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
    • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
    • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
    • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
    • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
    • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

    Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.




    Nr. 8264
    Kjøpes

    Utdrager til Kongsberg RB

    Ønsker å kjøpe en utdrager til en kongsberg rolling block rifle i 12,17x44 da min er knekt av. Står 1876 på den .


    Navn: Stein Olav Bolme
    Telefon: 45872755
    E-post: stein_bolme@outlook.com
    Lagt inn torsdag 18. april 2024 kl. 22:04
    Antall ganger klikket på: 126.