Forum

Marked


Dagen i dag

4. mai 1808

Etter seieren ved Trangen følte Christian August at han hadde ryggen tilstrekkelig fri til å ta seg av den... Les mer ...

Dagen i går

3. mai 1854

Deler av den bergenske brigade ble sendt til Nord-Norge


4. mai 1808

Norske styrker jager svenskenes 3. brigade
Etter seieren ved Trangen følte Christian August at han hadde ryggen tilstrekkelig fri til å ta seg av den svenske 3. brigade. Den 4. mai ble major Andreas Samuel Krebs med tre kompanier av Jegerkorpset, fire grenaderkompanier, noen skarpskyttere, en divisjon av Akershusiske dragonregiment og noen smaalenske dragoner med dem sendt over Aurskog mot Hemnes for å møte kaptein Daniel Zarbells styrker der.

Samme kveld ble Zarbell og hans skarpskyttere, samt løytnant Hegge med 3. jegerkompani, sendt fram mot de svenske stillingene ved Opsal i Rødenes. Her lå 150 mann fra 1. Södermanlands bataljon bak kraftige forhugninger. Zarbell kom fram klokken fem om morgenen, og gikk på med dødsforakt, men han klarte ikke alene å jage svenskene ut av stillingen. Da kom Major Krebs og hovedstyrken, og jegerne under Hegge og Haxthausen drev svenskene ut. De gikk i ny stilling ved gården Krok lenger øst. Krebs og hans menn fulgte rett etter.

(Fortsetter i morgen).

3. mai 1854


Deler av den bergenske brigade ble sendt til Nord-Norge
De strandebarmske, etneske, ryfylkiske og tysnæsiske kompaniene fra Bergenhussiske Infanteribrigade ble samlet i Bergen for å derfra bli skipet nordover med dampskip til Vardøhus og Tromsø dagen etter. De fire kompaniene var en del av det Søndhordlandske Corps.

Korpset ble sendt nordover for å demme opp for russerne under Krim-krigen som nå raste på andre året. Vestmaktene med Storbritannia og Frankrike begynte å utføre raid inn i det russiskkontrollerte Finland våren 1854, og det var frykt for at konflikten ville spre seg til Norge. Sverige vurderte å invadere Finland i denne perioden, men det ble aldri noe av planene. Norge sendte også to krigsskip, skonnertene Sleipner og Vale, til Nord-Norge. Både skipene og troppene ble sendt hjemover i november 1854.

Hele den bergenske brigaden var oppsatt med kammerladningsgeværer av modellene 1846 og 1849 laget av Crause i Herzberg.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

    (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


    Uthevet artikkel

      Skyting med perkusjonsrevolver

    • Skyting med perkusjonsrevolver

      Perkusjonsrevolveren er et hyppig brukt konkurransevåpen i dagens svartkruttkonkurranser. Det finnes flere typer modeller og varianter. De mest kjente modellene ble opprinnelig laget av Colt, Remington og Rogers & Spencer. Denne artikkelen forteller litt om historien bak perkusjonsrevolveren, og hvordan du lader og skyter.

    Kjøp og salg

    Noen enkle annonseregler

    På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

    • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
    • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
    • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
    • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
    • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
    • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
    • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

    Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.




    Nr. 7353
    Kjøpes

    Svensk bajonett M 1704

    Ønskes kjøpt.

    Klikk for å forstørre bildet

    Navn: Kurt Ove Pettersen
    Telefon: +4747032972
    E-post: kurtpet@yahoo.no
    Lagt inn torsdag 7. oktober 2021 kl. 20:10
    Antall ganger klikket på: 856.