Forum

Marked


Dagen i dag

15. juni 1184

Slaget ved Fimreite ble utkjempet. Kampen var det endelige slaget mellom kong Sverre og Magnus Erlingsson om... Les mer ...

Dagen i går

14. juni 1775

The Continental Army ble opprettet


15. juni 1184

Slaget ved Fimreite
Slaget ved Fimreite ble utkjempet. Kampen var det endelige slaget mellom kong Sverre og Magnus Erlingsson om kongsmakten i Norge. Begge gjorde krav på å bli konge i Norge og hevdet å være av kongsætt. Magnus Erlingson falt under slaget, og ifølge overleveringene også over 2000 av hans menn. Slaget fant sted i Sogndalsfjorden ved stedet Fimreite som ligger i Sogndal kommune.

Slagets foranledning var at Kong Sverre hadde dratt til Sogndal for å slå ned et opprør som hadde kostet to av hans sysselmenn livet. Magnus Erlingsson hadde fått nyss om at Sverre befant seg på de trakter. Etter å ha mobilisert i Bergen, og med sterk dansk støtte, dro han innover Sognefjorden med sine 26 skip for å ta et endelig oppgjør med Sverre. Kong Sverre, som kun hadde 14 skip, innså at situasjonen var ille. Men ved å oppildne sine menn og med krigslist greide han likevel å bekjempe fienden.

Konsekvensene av slaget var at nesten hele det gamle aristokratiet ble utslettet og Sverre satte inn sine egne menn i disse maktposisjonene. Dette var med på å sikre hans stilling som konge i Norge.

14. juni 1775


The Continental Army ble opprettet
Den kontinentale armé ble opprettet. Armeen var den samlede kommandostrukturen til de tretten koloniene som kjempet mot Storbritannia under den amerikanske uavhengighetskrigen. Arméen ble opprettet gjennom en resolusjon fra den kontinentale kongressen 14. juni 1775.

Nesten hele arméen ble oppløst 3. november 1783 etter Parisavtalen. En liten styrke ble værende på West Point og noen pionérutposter frem til kongressen opprettet United States Army gjennom en resolusjon 3. juni 1784.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Sivil bruk av Remington rolling block-geværer på 1900-tallet

  • Sivil bruk av Remington rolling block-geværer på 1900-tallet

   Staten begynte å selge ut de militære 12 mm Remington rolling block geværene tidlig på 1900-tallet. Mange av geværene ble brukt i skytterlag, men langt de fleste endte opp som jaktvåpen. De første ble brukt på kobbejakt i Nord-Norge, mens reinjegerne ble tvunget til å bruke Remington-geværene på grunn av en kaliberbestemmelse i 1908.

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 7267
  Selges

  Flintlås blunderbus 1660 Fransk Sedan

  Militær blunderbuss med jerndeler. Laget i Sedan, Nord-Frankrike / sør-nederlandsk 1660/70.
  €2000,-

  Klikk for å forstørre bildet

  Klikk for å forstørre bildet  Klikk for å forstørre bildet

  Navn: Marcus Toom
  E-post: marcusdentoom@gmail.com
  Lagt inn søndag 6. juni 2021 kl. 13:06
  Antall ganger klikket på: 247.