Forum

Marked


Dagen i dag

23. juli 1677

Beleiringen av den svenske havnebyen Marstrand varte mellom 6. og 23. juli 1677 under den skånske krig. I... Les mer ...

Dagen i går

22. juli 1298

Slaget ved Falkirk


23. juli 1677

Danmark-Norge erobret Marstrand fra Sverige
Beleiringen av den svenske havnebyen Marstrand varte mellom 6. og 23. juli 1677 under den skånske krig. I juni 1677 brøt en hær under Løvenhjelm opp fra Frederikshald og gikk ned gjennom Bohuslen. Fotfolket besto av de nasjonale regimentene 2. trondhjemske, smålenske, vesterlenske og akershusiske. Noen dager senere ble to fotregimenter under Degenfeld innskipet på en galeiflotilje. Ulrik Fredrik Gyldenløve hadde fått befaling om å ta Marstrand, som hadde en besetning på 400 mann og 200 kanoner under oberst Zinklar.

Gyldenløve ankret opp med galeiflotiljen, men et første angrep på to av skansene den 12. juli mislyktes. Nordmennene ble drevet tilbake med tap av 48 døde og 211 sårede. Neste dag ble det oppført batterier, som tvang svenskene til å forlate en av skansene. Fra skansen kunne Marstrand beskytes, og 19. juli ble det gjort landgang ved selve byen, som ble erobret sammen med enda en skanse. Nå sto bare citadellet Karlsten tilbake. Nordmennene heiste to kanoner opp på en klippe, og kunne dermed skyte hull i citadellets tårn. Kommandanten tilbød seg da å overgi festningen mot fri avmarsj. Dette ble innvilget.

22. juli 1298


Slaget ved Falkirk
Slaget ved Falkirk var et slag i den skotske uavhengighetskrigen. Bakgrunnen var at William Wallace hadde sikret seg kontroll over Skottland med seieren over engelskmennene ved Stirling Bridge i 1297. Kong Edvard I av England var opptatt med krig i Frankrike, og kom ikke tilbake til Skottland før seks måneder etter det engelske nederlaget.

Engelskmennene greide først ikke å tvinge William Wallace til regulær kamp. Skottene brukte den brente jords taktikk og den engelske hæren hadde lav moral og lite mat. Kong Edvard I og hans motvillige hærstyrke tvang likevel Wallaces hærstyrke til et regulært feltslag ved Falkirk. Wallace hadde plassert sine menn på en bakketopp hvor de kunne se utover en liten vik ved navn Westquarter Burn og de hadde Callender Wood i ryggen. Grunnen overfor seg var myrete. Wallace hadde arrangert sine spydsoldater i fire «schiltroner», som var runde, pinnsvinaktige formasjoner omgjerdet av en defensiv vegg av trepåler. Mellom disse hadde Wallace bueskyttere og lette tropper og et kavaleri i reserve.

Den engelske hæren kom til slagmarken i kolonner ledet av tre grupper av riddere. Den midterste enheten sank ned i dyp søle, men trakk seg tilbake til venstre mens den andre enheten sirklet mot høyre for møte den skotske venstre og høyre flanke. De skotske schiltronene sto i mot, men de fleste av bueskytterne og de lette troppene ble drept av de engelske ridderne og kavaleriet. Omtrent på dette tidspunktet deserterte det skotske kavaleriet og ridderne fra slaget.

Da engelskmennene ikke klarte å gjøre framskritt mot de spisse stokkene til de skotske schiltronene med kavaleriet, flyttet Edvard I fram sine bueskyttere og irske leiesoldater. De engelske og irske soldatene greide å påføre skader og forvirring i schiltronene som det engelske kavaleriet kunne utnytte. Til slutt brøt schiltronene sammen og de overlevende fra Wallaces hærstyrke flyktet.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Sharps Model 1874 – Del 1: Historien bak

  • Sharps Model 1874 – Del 1: Historien bak

   På 1870 og -80-tallet pågikk en storstilt nedslakting av bison på de nordamerikanske præriene. Våpnene som ble foretrukket av de profesjonelle jegerne var kraftige enkeltskuddsrifler, som regel i kaliber .50, .45 eller .44. Den kanskje mest kjente av disse riflene var, ved siden av Springfields Model 1873 Trapdoor og Remingtons rolling block, den legendariske Sharps Model 1874.

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.