Forum

Marked


Dagen i dag

13. mai 1862

Norske aviser meldte at en norsk skarpskytter fra det norske gardekompaniet som var stasjonert i Stockholm... Les mer ...

Dagen i går

12. mai 1865

Det siste slaget i den amerikanske borgerkrigen


13. mai 1862

Norske skarpskyttere overfalt i Stockholm
Norske aviser meldte at en norsk skarpskytter fra det norske gardekompaniet som var stasjonert i Stockholm ble overfalt av en svensk artillerist på åpen gate. Flere sivile blandet seg etter hvert inn i overfallet, men nordmannen klarte å komme seg unna og tilbake til kasernen.

Da han fortalte om overfallet til de andre nordmennene i kompaniet trakk de norske gardistene ut på gaten i stort antall. Da de trakk seg tilbake til kasernen ble de forfulgt av en stor folkemasse som begynte å kaste steiner mot kasernebygningene og nordmennene, og nordmennene besvarte «ilden» ved å kaste både steiner og andre saker ut blant folket. Bråket opphørte da et batteri artillerister ledet av en kaptein og en avdeling fra den svenske livgarden kom for å dempe gemyttene. Etter hver kom også politiet på plass.

Svenske aviser var raskt på pletten og forsikret Norge om at det ikke lå noe nasjonalhat bak hendelsene, men at nordmennene, smukke og raske som de var, hadde hatt større hell blant Stockholms skjønnheter enn det en del av den øvrige garnisonen kunne tåle. Ingen av nordmennene ble straffet, men flere artillerister fra det kongelige Svea artilleriregiment, samt Tøistadskompaniet, ble straffet.

12. mai 1865


Det siste slaget i den amerikanske borgerkrigen
Slaget ved Palmito Ranch regnes for det siste landslaget i den amerikanske borgerkrigen. Slaget foregikk den 12. og 13. mai i 1865, mere enn en måned etter at general Robert E. Lee hadde overgitt seg til unionens styrker.

Sørstatsstyrkene under John «Rip» Ford talte omtrent 300 mann, mens Theodore H. Barrett hadde omtrent 500 unionssoldater under våpen. Nordstatene hadde 4 drepte, 12 sårede og 101 tilfangetagne, mens sørstatene hadde 5–6 sårede og tre tilfangetagne. Det var altså sørstatene som vant det siste slaget.

Menig John J. Williams (bildet) fra det 34. Indiana infanteriregiment ble den siste som falt under slaget og han ble med det den siste som falt i kamp under borgerkrigen.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Skyting med perkusjonsrevolver

  • Skyting med perkusjonsrevolver

   Perkusjonsrevolveren er et hyppig brukt konkurransevåpen i dagens svartkruttkonkurranser. Det finnes flere typer modeller og varianter. De mest kjente modellene ble opprinnelig laget av Colt, Remington og Rogers & Spencer. Denne artikkelen forteller litt om historien bak perkusjonsrevolveren, og hvordan du lader og skyter.

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.