Forum

Marked


Dagen i dag

13. mai 1862

Norske aviser meldte at en norsk skarpskytter fra det norske gardekompaniet som var stasjonert i Stockholm... Les mer ...

Dagen i går

12. mai 1865

Det siste slaget i den amerikanske borgerkrigen


13. mai 1862

Norske skarpskyttere overfalt i Stockholm
Norske aviser meldte at en norsk skarpskytter fra det norske gardekompaniet som var stasjonert i Stockholm ble overfalt av en svensk artillerist på åpen gate. Flere sivile blandet seg etter hvert inn i overfallet, men nordmannen klarte å komme seg unna og tilbake til kasernen.

Da han fortalte om overfallet til de andre nordmennene i kompaniet trakk de norske gardistene ut på gaten i stort antall. Da de trakk seg tilbake til kasernen ble de forfulgt av en stor folkemasse som begynte å kaste steiner mot kasernebygningene og nordmennene, og nordmennene besvarte «ilden» ved å kaste både steiner og andre saker ut blant folket. Bråket opphørte da et batteri artillerister ledet av en kaptein og en avdeling fra den svenske livgarden kom for å dempe gemyttene. Etter hver kom også politiet på plass.

Svenske aviser var raskt på pletten og forsikret Norge om at det ikke lå noe nasjonalhat bak hendelsene, men at nordmennene, smukke og raske som de var, hadde hatt større hell blant Stockholms skjønnheter enn det en del av den øvrige garnisonen kunne tåle. Ingen av nordmennene ble straffet, men flere artillerister fra det kongelige Svea artilleriregiment, samt Tøistadskompaniet, ble straffet.

12. mai 1865


Det siste slaget i den amerikanske borgerkrigen
Slaget ved Palmito Ranch regnes for det siste landslaget i den amerikanske borgerkrigen. Slaget foregikk den 12. og 13. mai i 1865, mere enn en måned etter at general Robert E. Lee hadde overgitt seg til unionens styrker.

Sørstatsstyrkene under John «Rip» Ford talte omtrent 300 mann, mens Theodore H. Barrett hadde omtrent 500 unionssoldater under våpen. Nordstatene hadde 4 drepte, 12 sårede og 101 tilfangetagne, mens sørstatene hadde 5–6 sårede og tre tilfangetagne. Det var altså sørstatene som vant det siste slaget.

Menig John J. Williams (bildet) fra det 34. Indiana infanteriregiment ble den siste som falt under slaget og han ble med det den siste som falt i kamp under borgerkrigen.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Martini-Henry kaliber .577/.450 - del 1

  • Martini-Henry kaliber .577/.450 - del 1

   Martini-Henry-rifla er en britisk militærrifle fra slutten av 1880-tallet. Den tjenestegjorde på alle kontinenter, og var en kraftig og pålitelig rifle. Denne artikkelen er første del av to i en serie Martini-Henry-riflene. Denne tar for seg historien bak, mens del to tar for seg praktisk bruk.

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 7223
  Selges

  Antikk Smith & Wesson Model 2, 2nd issue

  6850 kr
  Selger en fin Smith & Wesson .38 SA 2nd Model (Model 2, 2nd issue.)

  Denne modellen ble produsert fra 1877 – 1891 i 108255 eksemplarer, noe som plasserer produksjonsår på denne, med serienr 81368, til 1887 – 1888.

  Dette er en flott .38 SA med mer patina enn nikkel.
  Ca 15% nikkel, resten er stort sett noe ujevnt sjokoladebrunt.
  Man kan fortsatt se litt flammeblått på hanen.
  Bokstavene HEW er risset inn på høyre side, rett over avtrekkeren.

  Mekanisk er denne en av de absolutt beste Model 2 jeg noensinne har hatt.
  Låser og står fjellstøtt på både sikringshakk og oppspent. Stram og fin slagfjær, tydelige klikk når den spennes. Låsen er helt tight, ingen antydning til noe slark. Tønna har maks 0,5 mm vandring sideveis både nedspent og oppspent. Ingen vandring forover/bakover. Utstøter fungerer perfekt.

  Jeg har ikke rengjort denne på noen måte, bortsett fra for å få frem serienr på ramme, likevel ser jeg at både tønne og løp er av de aller beste jeg har hatt. Kamrene i tønna kan jeg ikke se noe feil på, bortsett fra at det ligger noe møkk der. Løpet er også nydelig, med skarpe, fine riller. Det kan være noe små pitringsflekker der, men det kan like godt være gamle blyrester.
  En god puss vil sannsynligvis avsløre at løp og tønne er så godt som ubrukt.

  Fine skjefteplater med lite slitasje. Begge har desverre den sedvalige S&W-sprekken nederst, men det mangler ingen biter og bør være greit å lime. Den venstre har bokstavene AX risset inn innvendig.

  Nummerlik på ramme, tønne, løp, lås og høyre skjefteplate.

  3,25 tommers løp.

  Skarp og fin 2-linjers løpsadresse.

  Totalvurdering : Ikke så pen å se på, men mekanisk er den i toppklasse. Skal jeg gjette vilt så har den nok ligget mange år i en lomme sammen med alt mulig smårask, derfor er nikkelen så skadet. Men det kan ikke ha vært fyrt av mange skudd med den, og den har tydeligvis blitt godt pusset etter bruk.
  Jeg ser det ligger mye gamle oljerester rundt omkring, så en skikkelig puss vil nok gjøre denne adskillig penere.

  Pris 6850,-
  Pris er inkl frakt sendt som norgespakke.
  Ingen delbetaling eller postoppkrav.

  Klikk for å forstørre bildet

  Klikk for å forstørre bildet  Klikk for å forstørre bildet

  Navn: Arnfinn
  E-post: ar-i-st@online.no
  Lagt inn lørdag 24. april 2021 kl. 20:04
  Antall ganger klikket på: 340.