Forum

Marked


Dagen i dag

1. april 1815

Fyrst Otto von Bismarck, hertug av Lauenburg, var en tysk statsmann og en av de mest prominente ledere i det... Les mer ...

Dagen i går

31. mars 1815

Marinedepartementet ble opprettet


1. april 1815

Otto von Bismarck ble født
Fyrst Otto von Bismarck, hertug av Lauenburg, var en tysk statsmann og en av de mest prominente ledere i det 19. århundre; som statsminister i kongeriket Preussen forente han Tyskland med en serie vellykkede kriger og ble Tysklands første kansler. Som en konservativ og aristokratisk politiker kjempet han mot fremveksten av sosialdemokratiet på 1880-tallet, ved blant annet å forby flere organisasjoner, og ved pragmatisk å komme arbeiderne i møte med omfattende sosiale reformer som la grunnlaget for den moderne velferdsstaten. Han var en forsiktig utenrikspolitiker som etter Tysklands samling arbeidet for å opprettholde fred på det europeiske kontinentet. Bismarck ble kjent som jernkansleren.

Han er også kjent for sine mange finurlige sitater:

 • Den som vet hvordan lover og pølser blir laget, får aldri mer en rolig natts søvn.
 • Når en mann sier at han godtar noe i prinsippet, betyr det at han ikke har den ringeste interesse av å gjennomføre det i praksis.
 • Det viktigste er ikke å skrive historie, men å gjøre den.
 • Det lyves aldri så mye som foran et valg, under en krig eller etter en jakt.
 • Tidens store spørsmål avgjøres ikke med taler og majoritetsbeslutninger, men med blod og jern.
 • Hva annet er våre stater og vår makt og ære overfor Gud enn maurtuer og bikuber som oksens klov trår i stykker, eller som blir ofre for skjebnen i form av en birøkter.


31. mars 1815


Marinedepartementet ble opprettet
Det tidligere departementet for sjømilitæretaten ble erstattet av et department for marinesaker, som i dagligtalen ble kalt Marinedepartementet. Marinedepartementet ble det offisielle navnet fra og med 1819.

Ved kongelig resolusjon 6. juni 1861 ble Marinedepartementet og Postdepartementet slått sammen til Marine- og postdepartementet. Det skulle ta seg av flåtens vedlikehold og forsyninger, verft og sjømilitære befestninger og anlegg, Marinens understøttelses- og pensjonsfond, los, signal og fyrvesenet, undervisningsinstitusjoner for sjømenn samt saker som gjaldt post , telegraf og skyssvesenet. En skulle i utgangspunktet tro at Marinen og Postvesenet hadde lite til felles.

Den 1. september 1885 ble departementet slått sammen med Armédepartementet til Forsvarsdepartementet. Det hadde vært snakk om en slik sammenslåing allerede fra 1840-årene.


Chat

Online

1 bruker pålogget:

 • krutnarr

(Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


Uthevet artikkel

  Hva er svartkruttskyting?

 • Hva er svartkruttskyting?

  Hva er egentlig svartkruttskyting? Hva brukes svartkrutt til? Er det noe for meg? Denne artikkelen er for deg som lurer på hva svartkruttskyting egentlig dreier seg om. Etter å ha lest artikkelen har du forhåpentligvis fått svar på disse spørsmålene. Denne artikkelen anbefales som en introduksjon til svartkrutt.net

Kjøp og salg

Noen enkle annonseregler

På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

 • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
 • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
 • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
 • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
 • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
 • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
 • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
Nr. 6653
Selges

1600-talls Schiavona'er selges

Schiavona'en var et italiensk sverd produsert i perioden århundreskiftet 15/1600-tallet og frem til litt utpå 1700-tallet. Opprinnelig kom de med jern knapp, men denne ble erstattet med messing allerede rundt 1650 - se https://www.antiquesarmoury.com/product/venetian-schiavona-type-2-circa-1650-4/

Den til høyre på det første bildet er den eldste av disse to og er antagelig fra rundt 1640, men kan også være noe eldre. Det jeg jeg ikke liker med denne, er at klingen virker litt stutt i spissen og antagelig mangler noen cm i lengden. Den ender i en relativt skarpslipt bue og patinaen indikerer at dette i så fall antagelig har skjedd i tiden. Det jeg liker best med den, er at den har den opprinnelige jern knappen samt at kurven i sin helhet er bygget opp på 'gamle måten'. kr 13 000.

Den til venstre på det første bildet er noe nyere, antagelig mot slutten av 1600-tallet. Den er i kjempestand med gedigen kurv og flott klinge, men det er et lite men. Knappen er feil og kommer antagelig fra en rapier. Det kan ha vært gjort i tiden, da rapier'er og schiavona'r er fra nesten samme tidsperiode, men jeg tviler. det er uansett en flott schiavona og det skulle ikke være noen upris å be om kr 12 500 for denne.

Begge disse har tilhørt samlingen min i en årrekke. De byttes ut på grunn av plassproblemer. Jeg bytter gjerne om du har noe spennende å tilby, DkN eller Hans Larsen er spesielt spennende for meg.

Klikk for å forstørre bildet

Klikk for å forstørre bildet  Klikk for å forstørre bildet

Navn: Trond
Telefon: 40204848
E-post: trondwi@online.no
Lagt inn mandag 23. mars 2020 kl. 13:03
Antall ganger klikket på: 238.