Forum

Marked


Dagen i dag

17. november 1895

«Tre unge Kvinder rammet ved Selvskud for Ræv. Den ene dræbt», skrev Dagbladet om en ulykke som skjedde... Les mer ...

Dagen i går

16. november 1632

Gustav Adolf falt ved Lützen


17. november 1895

Forfærdelig Ulykke i Valdres
«Tre unge Kvinder rammet ved Selvskud for Ræv. Den ene dræbt», skrev Dagbladet om en ulykke som skjedde på denne dag i 1895.

Det var 25 år gamle Ole Boyesen Heen som hadde satt opp selvskuddet i en smie i Vang i Valdres, ca. 50 alen fra husene på gården. Den ene geværpipen var ladet med hagl, den andre med kule. I likhet med mange andre ungdommer hadde han deretter tenkt seg til et møte i ungdomsforeningen på Heen skole. Kun ti minutter etter at han hadde spent hanene hørte Ole et smell. Tre unge jenter fra nabogårdene som også var på vei til møtet hadde utløst selvskuddet. Alle ble truffet, men verst gikk det ut over 23 år gamle Sigrid Olsdatter Fuglen, som døde momentant av en kule i hodet. Ole meldte seg for lensmannen dagen etter. Han hadde ikke tillatelse til å sette opp selvskuddet og hadde heller ikke gitt beskjed om at det var satt opp. Til alt overmål hadde han også tatt et «Instruktionskursus i Skydevaabens Behandling» – tilsynelatende uten å ha tilegnet seg mye kunnskap.

«Vi har 40 "Husgeværer" ivente til Bygden», skrev Daglandet etter hendelsen. «Flere siges bestemte til ganske unge Gutter. Lad det være et Varsko!» Husgeværene var et utrangerte 18 lødige kammerladningsgeværer fra Hærens beholdninger som på dette tidspunktet ble solgt til sivile.

Kilde: Dagbladet No. 335 den 22. november 1895.

16. november 1632


Gustav Adolf falt ved Lützen
Kong Gustav 2. Adolf falt i slaget ved Lützen. Slaget var blant de mest avgjørende i Tredveårskrigen, men tapet av protestantenes mest prominente lederskikkelse gjorde at det protestantiske felttoget mistet retningen.

Gustav Adolf ble drept da han personlig ledet et kavaleriangrep. I en kombinasjon av tett tåke og kruttrøyk kom han bort fra det svenske kavaleriet. En kule knuste venstrearmen under albuen. Hesten hans ble truffet i nakken, noe som gjorde den vanskelig å kontrollere. Kongen havnet til slutt bak fiendens linjer der han ble truffet av et nytt skudd i ryggen, ble knivstukket og falt fra hesten. Mens han lå på bakken ble han skutt i tinningen og døde.

Slaget blir regnet som en pyrrhosseier for Sverige grunnet tapet av kongen, det vil si en svært dyrekjøpt seier.

PS. Slaget ved Lützen sto den 16. november etter dagens gregorianske kalender, men etter den julianske kalenderen som ble brukt i Sverige i 1632 sto slaget den 6. november.


Chat

Online

1 bruker pålogget:

 • 35 VRM

(Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


Uthevet artikkel

  Sharps Model 1874 – Del 1: Historien bak

 • Sharps Model 1874 – Del 1: Historien bak

  På 1870 og -80-tallet pågikk en storstilt nedslakting av bison på de nordamerikanske præriene. Våpnene som ble foretrukket av de profesjonelle jegerne var kraftige enkeltskuddsrifler, som regel i kaliber .50, .45 eller .44. Den kanskje mest kjente av disse riflene var, ved siden av Springfields Model 1873 Trapdoor og Remingtons rolling block, den legendariske Sharps Model 1874.

Kjøp og salg

Noen enkle annonseregler

På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

 • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
 • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
 • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
 • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
 • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
 • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
 • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
Nr. 6367
Selges

Magneter til veggoppheng av geværer

Jeg begynte å få plassproblemer med geværsamlingen min. Jeg hengte opprinnelig geværene 'flatt' på veggen tett etter hverandre, men fikk ikke plass til mer enn 7 geværer pr. løpemeter vegg. En trøndersamler sendte meg bilder av hvordan han hadde gjort det, der vendte geværene ca 35 grader ut ved at han monterte skråstilte plater slik at bakkol bene stod mot en kant. I overkant var det skåret inn fordypninger til pipe/forskjefte i en planke og sikret med haspe e.l.

Dette systemet muliggjør 12 geværer pr. meter for bolt action og flintlås eller hele 16 pr. meter for det meste annet.

Ideen for skråstillingen var knallgod, men jeg fant noen gummierte, superkraftige magneter som holdt pipene på plass oppe. Hver av disse består av fire supersterke magneter, en metallplate med to skruehull og det hele bakt inn i gummi. mot en flate mener jeg at kraften for å dra av en magnet er godt over 20 kilo.

Magneter plasser fra 82 til 87 cm fra bunnen passer nesten samtlige geværer (går klar av sikter, bånd o.l.

Jeg har nå fått enn et parti magneter igjen. Jeg har liggende 30 lysegrå magneter fra forrige levering og får ikke tak i flere av disse, men jeg har mer enn nok av de mørke.

Om dette er av interesse for deg, tar jeg kr 47 pr. magnet + porto. Du er velkommen til å komme innom meg og se systemet i praksis.

Klikk for å forstørre bildet

Klikk for å forstørre bildet  Klikk for å forstørre bildet

Navn: Trond
Telefon: 40204848
E-post: trondwi@online.no
Lagt inn onsdag 16. oktober 2019 kl. 12:10
Antall ganger klikket på: 271.