Forum

Marked


Dagen i dag

19. september 1861

«Instructionsskolen i Skiveskydning» for infanteriet ble avsluttet. Skolen, eller kurset, ble bestemt ved... Les mer ...

Dagen i går

18. september 1066

Harald Hardråde gikk i land i Scarborough


19. september 1861

«Instructionsskolen i Skiveskydning» ble avsluttet
«Instructionsskolen i Skiveskydning» for infanteriet ble avsluttet. Skolen, eller kurset, ble bestemt ved kongelig resolusjon av 28. mai 1861, og ble avholdt på Gardermoen i tidsrommet 21. august til 19. september samme år. Kurset hadde 121 elever: 25 offiserer, 48 underoffiserer og 48 korporaler, og hadde som mål å trene elevene i praktisk skyting med alle våpen som var i bruk i Hæren. En slik utdanning hadde inntil nå vært fraværende. Hver elev skjøt rundt 700 skudd i løpet av de knappe 30 dagene skolen varte. Det ble brukt tappgeværer, 18 lødige og 4 linjers kammerladningsgeværer, karabiner og pistoler.

Initiativtaker for skolen var generalmajor og statsråd i Armedepartementet, Harald Nicolai Storm Wergeland (bildet) – for øvrig en fetter av dikteren Henrik Wergeland.

18. september 1066


Harald Hardråde gikk i land i Scarborough
Den norske kongen Harald Sigurdsson Hardråde ønsket å ta over den engelske tronen da denne ble ledig og reiste i starten av september over med en stor flåte – på ca. 300 skip – sammen med sønnen Olav. Reisen gikk via Shetland og Orknøyene. Han gikk i land i Scarborough på denne dag i 1066.

Harald var sammen med Tostig Godwinsson – bror av den nye engelske kongen – for å ta over kongemakten. Mens Harald og Tostig kjempet i Yorkshire, kom Harold Godwinsson raskt opp sørfra med store styrker og overrasket nordmennene. Harald Hardråde og store deler av hans styrker tapte slaget ved Stamford Bridge 25. september 1066. Harold Godwinssons hær led også store tap, og det gjorde at den ble et lett bytte for Wilhelm Erobreren senere på året da han kom over fra Normandie.

Olav tok farens lik tilbake til Norge hvor det ble gravlagt i Trondheim. Slaget ved Stamford Bridge ses på som vikingtidens slutt og begynnelsen på middelalderen.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Martini-Henry kaliber .577/.450 - del 1

  • Martini-Henry kaliber .577/.450 - del 1

   Martini-Henry-rifla er en britisk militærrifle fra slutten av 1880-tallet. Den tjenestegjorde på alle kontinenter, og var en kraftig og pålitelig rifle. Denne artikkelen er første del av to i en serie Martini-Henry-riflene. Denne tar for seg historien bak, mens del to tar for seg praktisk bruk.

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 6266
  Selges

  Børser / prosjekt selges.

  Selger unna en del prosjekter som jeg aldri kommer til å få tid til.
  # 1: Nepalesisk Snider Enfield fra IMA. Blank og fin i løpet. Låsen trenger litt justering. Når man trekker av stanser hanen i halvspenn. Trekker man av hardt går den hele veien. 5000,-
  #2: Kongsberg Rolling block. Løpet er ganske rufsete, men har blitt bedre med puss. Når hanen er spent må man dra den enda litt til for å få åpnet blokka. Randtent. 4500,-
  #3: Mannlicher M1886. 11x58R. Morsom rettrekker. Låsen fungerer bra, men løpet har en del rust. Det er bra med rifling bortsett fra de siste centimetrene ved munningen. Denne har visst kommet fra sør-Amerika, så overflaten er pitrete. Stokken er også full av hakk og merker. Ett patronklips medfølger. På hold.
  #4: Kropatschek M1886. 8mm. Bra stand men plombert med sveis i kammeret. Mangler en skrue på avtrekkerbøylen. Stokken har en sprekk rett under låsen. Solgt
  #5: Nepalesisk Francotte Martini Henry. Fra IMA. Låsen er i bra stand, men trenger litt fintuning. Løpet derimot er fullt av gravrust. Kolbekappen mangler. 1500,-
  #6: Werndl M/1867. Prosjekt for den nevenyttige. Selve blokka ser ut til å ha vært reparert med slaglodd. Kammeret er pitrete. Løpet er blankt, men nesten ikke noe rifling er igjen. Solgt

  Frakt kommer i tillegg.


  Klikk for å forstørre bildet

  Navn: Bernt Fjeldvær
  Telefon: 92606169
  E-post: b.m.f@hotmail.no
  Lagt inn lørdag 17. august 2019 kl. 19:08
  Antall ganger klikket på: 420.