Forum

Marked


Dagen i dag

19. juni 1179

Slaget på Kalvskinnet utspant seg i 1179, på et område vest for Nidarosdomen i det som er idag er... Les mer ...

Dagen i går

18. juni 1815

Slaget ved Waterloo


19. juni 1179

Slaget på Kalvskinnet
Slaget på Kalvskinnet utspant seg i 1179, på et område vest for Nidarosdomen i det som er idag er Trondheim sentrum. Slaget ble et vendepunkt i kong Sverre og birkebeinernes kamp mot baglerne om kongemakten. Seieren og Erling Skakkes død i slaget forandret styrkeforholdene, og birkebeinerne kunne ikke lenger oppfattes som et opprør eller en opprørsflokk. Etter Kalvskinnet måtte konflikten ansees som en krig der landsdeler sto mot hverandre. Slaget styrket Sverre Sigurdssons krav på kongekronen. Kravet var satt fram for alvor våren 1177, da trønderne hyllet ham på Øretinget, en forutsetning for å bli Norges konge på denne tiden.

Det endelige oppgjøret mellom Magnus Erlingson og Sverre Sigurdson fant sted i slaget ved Fimreite i 1184, hvor Sverre Sigurdson beseiret og drepte Magnus Erlingson og hans menn.

18. juni 1815


Slaget ved Waterloo
Slaget ved Waterloo ble utkjempet nær Waterloo i dagens Belgia, da en del av Det forente kongeriket Nederlandene. En fransk armé under keiser Napoleon I ble beseiret av styrker fra den syvende koalisjonen, bestående av en britisk-alliert armé ledet av feltmarskalk Arthur Wellesley (hertugen av Wellington) og en prøyssisk armé under feltmarskalk Gebhard von Blücher.

Slaget ved Waterloo var det avgjørende i felttoget og Napoleons siste. Nederlaget endte Napoleons styre som keiser av Frankrike og markerte slutten på hans hundre dagers retur fra eksil. Koalisjonsstyrkene invaderte Frankrike og gjeninnsatte kong Ludvig den 18. Napoleon abdiserte og ble sendt i eksil til St. Helena der han tilbrakte resten av sitt liv og døde i 1821. Slaget ved Waterloo avsluttet over tyve år med krig i Europa (revolusjonskrigene og napoleonskrigene) og innledet en periode med langvarig fred. Slaget er det mest omtalte og studerte i den vestlige militære historien.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   12 mm Remington rolling block

  • 12 mm Remington rolling block

   Det gamle 12 mm Remington rolling block-geværet er et utbredt originalvåpen i Norge og Sverige. Geværet ble approbert til bruk i begge lands hærer i 1867. I Norge overtok Remington-geværet etter kammerladeren, som hadde vært i bruk siden 1842. Denne artikkelen omhandler historien bak, og bruken av det norsk-svenske 12 mm Remington-geværet, samt litt om tilbehøret.

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 5819
  Selges

  Antikk Remington - Smoot New Model No1

  Selger en Remington - Smoot New Model No1, Kaliber .30 rimfire short.
  Denne lille krabaten ble kun laget i perioden 1875 - 1877. Det ble laget ca 3000 eksemplarer. Denne har serienr 2710, noe som tidsmessig plasserer den i 1877. Hvor mange som fortsatt eksisterer i dag er det nok ingen som vet.
  Den fungere helt fint mekanisk, men litt slark er det, kanskje ikke så merkelig etter ca 140 år. Stram og fin hovedfjær, det høres ett distinkt klikk når den spennes til sikringshakket og to tydelige klikk når den spennes helt opp. Hanen står fint i oppspent stilling på begge hakk, uten antydning til å ville slippe.Tydelig klikkelyd også fra tønnestopperen når tønnen dreies rundt. I oppspent stilling har tønnen en vandring på ca 1 mm. Forbausende mye av forniklingen er intakt, tønnen er vel den som har mest slitasje, men selv her er vel ca 1/4 av forniklingen intakt. Utrolig nok er det ingen utvendig pitring, men litt gjennomslag finnes. Skjefteplatene er i guttaperka, uten sprekker eller hakk og med bare lett slitasje. Stram og fin fjær på utstøterstangen. Tydelige riller i løpet, men selvfølgelig med noe slitasje. Løpet er ikke pusset, så vanskelig å si om det kan være pitring der. Skarp og fin løpsadresse.
  Vil du lese mer om denne revolveren så se her : https://centerofthewest.org/2014/10/04/guns_of_the_week-remington-smoot/
  Pris : 3500,- inkl frakt, sendt som norgespakke med sporing og forsikring.

  Klikk for å forstørre bildet

  Klikk for å forstørre bildet  Klikk for å forstørre bildet

  Navn: Arnfinn Stavik
  Telefon: 91166544
  E-post: ar-i-st@online.no
  Lagt inn mandag 7. januar 2019 kl. 08:01
  Antall ganger klikket på: 242.