Forum

Marked


Dagen i dag

20. april 1808

Christian August sendte den 20. april to kompanier under kapteinene Heyerdahl og Zarbell mot Hemnes. Det kom... Les mer ...

Dagen i går

19. april 1808

Slaget ved Toverud


20. april 1808

Kampen ved Hemnes kirke
Christian August sendte den 20. april to kompanier under kapteinene Heyerdahl og Zarbell mot Hemnes. Det kom snart rykter om at svenskene var på anmarsj, og Heyerdahl brøt da opp med sitt kompani og dro tilbake til Fetsund. Zarbell sto da ved passet vest for gården Lund, øst for Hemnes kirke. Zarbell rykket fram mot gården, og fant et svensk jegerkompani som ble jaget ut av stillingen, og som trakk seg nesten en halv mil tilbake til Opsal og Krok i Rødenes. Her sto de nordligste svenske stillingene. Her var også brigadesjefen, oberst Cederström. Kompanisjefen fikk ordre om å gå tilbake og konfrontere det norske kompaniet, som var blitt stående ved Lund. Svenskene forsøkte å kaste Zarbell og hans menn ut av stillingen, men forgjeves. Da de hadde mistet en fjerdedel av styrken, måtte svenskene gi seg og gå tilbake. Så var det ingen bevegelse i stillingene på en stund. Zarbell nyttet tiden til å gjøre seg grundig kjent i trakten ned mot, og til dels bak de svenske linjene.

19. april 1808


Slaget ved Toverud
Slaget ved Toverud ble utkjempet ved Toverud i Aurskog natten mellom 19. og 20. april 1808. Om kvelden 18. april overnattet prins Christian August og hans styrker ved Trøgstad kirke og fikk da ilbud om at svenskene hadde inntatt Blaker skanse. I grålysningen den 19. april brøt han opp og fortsatte ilmarsjen nordover mot Aurskog. Samme dag sendte svenskene et kompani nordover mot Blaker for å forsterke grev Axel Otto Mörners kavaleristyrke, men ved Killingmo gikk de rett på en av de norske fortroppene og trakk seg tilbake til Haneborg.

Imens hadde grev Mörner fått en følelse av at ikke alt var som det skulle, og på ettermiddagen bestemte han seg for å gå tilbake til Haneborg. Om kvelden, i mørket, gikk han ved Toverud rett på en norsk bataljon ledet av major Weiby. Etter en kort, men dramatisk kamp måtte grev Mörner overgi seg. 112 svenske livgrenaderer og husarer, seks offiserer og tre underoffiserer ble tatt til fange og ført til Akershus festning. Grev Mörner selv måtte overgi seg til den unge løytnant Gregers Lund. Mörners egen kommentar var: «Att jag måste bli fången, trodde jag nog, men det är svårt att skulle lämna sitt värje till en pojke.» Han ble plassert som fange «på æresord» ved Ulefos Hovedgaard hos Niels Aall. Han ble satt fri i 1809.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Hurtigskytende svartkruttvåpen

  • Hurtigskytende svartkruttvåpen

   Mange har sikkert sett på filmer fra den amerikanske borgerkrigen at det blir brukt såkalte Gatling-geværer eller tidlige maskingeværer. Gatling-geværer ble brukt ved noen få anledninger under borgerkrigen, men utbredt var de absolutt ikke. Oppfinneren var Richard Jordan Gatling. Han tok patent på Gatling-geværet i 1862. Denne artikkelen tar for seg hurtigskytende svartkruttvåpen!

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 5819
  Selges

  Antikk Remington - Smoot New Model No1

  Selger en Remington - Smoot New Model No1, Kaliber .30 rimfire short.
  Denne lille krabaten ble kun laget i perioden 1875 - 1877. Det ble laget ca 3000 eksemplarer. Denne har serienr 2710, noe som tidsmessig plasserer den i 1877. Hvor mange som fortsatt eksisterer i dag er det nok ingen som vet.
  Den fungere helt fint mekanisk, men litt slark er det, kanskje ikke så merkelig etter ca 140 år. Stram og fin hovedfjær, det høres ett distinkt klikk når den spennes til sikringshakket og to tydelige klikk når den spennes helt opp. Hanen står fint i oppspent stilling på begge hakk, uten antydning til å ville slippe.Tydelig klikkelyd også fra tønnestopperen når tønnen dreies rundt. I oppspent stilling har tønnen en vandring på ca 1 mm. Forbausende mye av forniklingen er intakt, tønnen er vel den som har mest slitasje, men selv her er vel ca 1/4 av forniklingen intakt. Utrolig nok er det ingen utvendig pitring, men litt gjennomslag finnes. Skjefteplatene er i guttaperka, uten sprekker eller hakk og med bare lett slitasje. Stram og fin fjær på utstøterstangen. Tydelige riller i løpet, men selvfølgelig med noe slitasje. Løpet er ikke pusset, så vanskelig å si om det kan være pitring der. Skarp og fin løpsadresse.
  Vil du lese mer om denne revolveren så se her : https://centerofthewest.org/2014/10/04/guns_of_the_week-remington-smoot/
  Pris : 3500,- inkl frakt, sendt som norgespakke med sporing og forsikring.

  Klikk for å forstørre bildet

  Klikk for å forstørre bildetKlikk for å forstørre bildet
  Navn: Arnfinn Stavik
  Telefon: 91166544
  E-post: ar-i-st@online.no
  Lagt inn mandag 7. januar 2019 kl. 08:01
  Antall ganger klikket på: 520.