Forum

Marked


Dagen i dag

28. mai 1830

Indian Removal Act var en lov som ble vedtatt i USA i 1830 som tvang indianerene som bodde øst for... Les mer ...

Dagen i går

27. mai 1837

Kongen nedsatte geværkommisjon


28. mai 1830

Indian Removal Act
Indian Removal Act var en lov som ble vedtatt i USA i 1830 som tvang indianerene som bodde øst for Mississippi-elven å flytte til områder vest for samme elv. Fordrivelsen er siden blitt kalt «Tårenes vei». Loven fikk direkte støtte blant ikke-indianere i Sørstatene som var ivrige etter å ta over deres eiendom.

Mens flyttingen i teorien var frivillig, ble det i realiteten lagt stort press på indianernes ledere om å underskrive avtalene. Den første avtalen om forflytning som ble undertegnet var «Treaty of Dancing Rabbit Creek» den 27. september 1830, hvor choctawene i Mississippi fikk land øst for elven i bytte mot betaling og land i vest. Neste avtale ble undertegnet i 1835, og førte til forflytning av cherokee-befolkningen på «Tårenes vei».

Seminolene og andre stammer lot seg ikke flytte på fredelig vis. Sammen med frigitte slaver motsatte de seg flytting. Den andre seminole-krigen varte fra 1835 til 1842, og førte til at regjeringen lot seminolene forbli i sumplandet i Florida. Bare en liten gruppe forble og omlag 3 000 ble drept i kriger mellom amerikanske soldater og seminolene.

27. mai 1837


Kongen nedsatte geværkommisjon
Det var tradisjonelt artilleriets offiserer som hadde ansvar for utvikling av nye våpen til Hæren – ikke bare kanoner og artillerimateriell, men også håndskytevåpen. Da Artilleri- og konstruksjonskomiteen egentlig ikke var egnet til å behandle mange av de detaljerte prosjektene knyttet til håndskytevåpnene ble det foreslått å danne en egen geværkommisjon bestående av offiserer fra infanteriet, kavaleriet og artilleriet som kunne ta seg av disse spørsmålene.

Den 27. mai 1837 besluttet kong Karl Johan av Sverige og Norge ved kongelig resolusjon å nedsette en geværkommisjon. Kommisjonen skulle gjennomgå alle tilgjengelige skytevåpen for kavaleriet og infanteriet, utføre skyteforsøk og til slutt komme med en innstilling og forslag til modeller for de to våpengrenene. Arbeidet kulminerte blant annet med at kammerladningsgeværet ble antatt i Norge.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Et lite knippe nyttig ladeutstyr

  • Et lite knippe nyttig ladeutstyr

   Det finnes mye utstyr du kan kjøpe dersom du lader svartkruttpatroner. Mye er unødvendig, noe er ganske nyttig. Denne artikkelen tar for seg noe av det du kan bruke på områder som kulestøping, kulesmøring og -kalibrering, utstansing av mellomladninger og lading av svartkruttpatroner i felten eller på banen.

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 558
  Selges

  Originale munnladere selges

  Antagelig tysk jaktmuskett av jegerrifletype i original flintlås. Også her kan skjæringen i stokken indikere at børsa ble fremstilt ca 1750, men jeg tror den er noe senere – antagelig ca 1790. Liten, bagatellmessig skade på slagstålet, ellers i glimrende stand. Priced to go – kr 11 000. SOLGT!

  Jegerrifle i fullstendig ”ny-stand”, signert av Schertiger i Stockholm (1698-1748). Til tross for sitt ”moderne” utseende, må riflen dermed være fremstilt før 1750. Bygget om fra flintlås til perkusjon på midten av 1800-tallet og muligens ikke brukt verken før eller siden (etter standen å dømme) – kr 12 000. SOLGT!

  Militær jegerrifle fra ca 1740, bygget om fra flintlås til perkusjon. Den er bl.a. merket ”POTZDAM MAGZ DSE”. Jegerrifler av denne typen er svært populære og vanligvis temmelig kostbare. Denne kan bli din for kr 12 500. SOLGT!

  Wredes gevær M1860 – et av de siste militære munnladningsgeværene som ble fremstilt. Denne skarpskytterriflen er i fantastisk god stand og det er neppe noe problem forbundet med fortsatt bruk i dag om man bruker svartkrutt – kr 7000. Akkurat den avbildete er holdt av, men jeg har to stk til - én til kr 6500 og en komplett med originalrem og bajonett til kr 9000.

  M1815/49 infanterigevær ombygget fra flintlås til perkusjon. Musketten er i glimrende stand. I tillegg til å være særdeles dekorativ, burde det heller ikke være noe problem å ta den i bruk med svartkrutt. – kr 6000. Jeg har flere av denne musketten.


  Klikk for å forstørre bildet

  Navn: Trond
  E-post: trondwi@online.no
  Lagt inn 03 Dec. -06
  Antall ganger klikket på: 36.