Forum

Marked


Dagen i dag

16. desember 1838

470 boer-pionerer ble angrepet av mellom 15 og 20 000 zulukrigere ved bredden av Ncome-elven i dagens... Les mer ...

Dagen i går

15. desember 1890

Sitting Bull ble drept


16. desember 1838

Slaget ved Blood River
470 boer-pionerer ble angrepet av mellom 15 og 20 000 zulukrigere ved bredden av Ncome-elven i dagens KwaZulu-Natal i Sør-Afrika. En regner med at 3000 zuluer mistet livet i angrepet, mens kun tre hvite voortrekkers, inkludert lederen Andries Pretorius, ble lettere skadet. Elven ble under slaget rød av blod, og ble senere kjent som Blood River – Blodelven.

Boerne klarte å holde de angripende zuluene på avstand ved å danne en vognborg av oksevognene. Presis ild fra kanoner og munnladningsgeværer forårsaket store tap blant zuluene, mens innfødte hjelpere ladet musketter og passet kanoner. Buckshot ble brukt for å gjøre mest mulig skade.

Mot slutten av slaget ledet Pretorius personlig et kavaleriangrep mot angriperne, delvis fordi boerne var redde for å slippe opp for ammunisjon. Det var i denne fasen Pretorius ble skadet av en zulu-assegai, eller spyd, i venstre hånd.

15. desember 1890


Sitting Bull ble drept
Sioux-høvdingen Sitting Bull ble drept under et forsøk på å arrestere ham for hans rolle i åndedansbevegelsen. Sitting Bull ble født ca. 1831 og ble valgt til overhode for hunkpapa-siouxene i begynnelsen av 1860-årene. Han var stadig i sammenstøt med regjeringssoldater, men likevel var det som fredsstifter og megler han øvet innflytelse blant sine egne. I juni 1876 ledet han rundt 3 500 sioux- og cheyennekrigere mot USAs 7. kavaleriregiment i slaget ved Little Bighorn der George Custer og flere kompanier av regimentet ble utslettet.

Etter slaget flyktet han til Canada med folket sitt. I Canada ble de ikke direkte forfulgt, men velkomsten var kjølig. De ble bedt om å holde seg i ro, og nabostammene i Canada var fiendtlige. Sitting Bull vendte tilbake til USA i 1881 og overga seg til myndighetene. Dette medførte at han måtte sitte i fengsel i to år, før han ble gjenforent med folket sitt i 1883. I 1885 dro Sitting Bull på turné sammen med William «Buffalo Bill» Cody, og en gruppe indianere. De viste fram sitt «Ville Vesten-show». I 1887 dro han tilbake til folket sitt,

I 1890 nådde paiute-profeten Wowokas «åndedans» indianerreservatene i Sør-Dakota. Åndedansen var en religiøs bevegelse, som skal ha forkynt at det var mulig å returnere til en verden uten hvite ved å danse åndedansen. Dette oppfattet den amerikanske regjeringen som en trussel og som en forberedelse til et opprør. Åndedans ble forbudt og Sitting Bull var selv skeptisk til åndedansen. Likevel ble han mistenkt for medvirkning. Myndighetene sendte ut reservatets indianske politimenn for å arrestere Sitting Bull. Under arrestasjonen oppsto tumulter og Sitting Bull ble skutt og drept av en av politimennene. Det sies at sirkushesten som han hadde fått av Cody begynte å danse da skuddene ble avfyrt, slik den var vant til fra sirkuset.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Flintlåsens forskjellige deler

  • Flintlåsens forskjellige deler

   Skyter du med flintlås? Denne artikkelen tar for seg de forskjellige delene i en flintlås. Her kan du se en deletegning, og lese navnene på de forskjellige delene. Betegnelsene i denne artikkelen er basert på gammel norsk terminologi, og låsen er en typisk muskettlås.

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1885.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 5369
  Selges

  Martini Henry MK II

  Martini Henry MK II. Kaliber .577/450 Henry
  Er i god teknisk stand med ny replika kolbe. forøvrig se bilder

  Pris kr. 9.000,-

  Produsert før 1890 og krever ikke lisens.

  Kjøper betaler frakt.
  Betaling kan skje kontant ved henting, forskudd bank eller Vipps.

  Klikk for å forstørre bildet

  Klikk for å forstørre bildet  Klikk for å forstørre bildet

  Navn: Stephan Parelius Pedersen
  E-post: stephan.parelius@outlook.com
  Lagt inn mandag 16. april 2018 kl. 16:04
  Antall ganger klikket på: 348.