Forum

Marked


Dagen i dag

26. april 1805

Soldater fra United States Marines tok Derne i nåværende Libya den under tripolitanske krig, og ble dermed... Les mer ...

Dagen i går

25. april 1808

Slaget ved Trangen


26. april 1805

Amerikanerne vant sitt første slag på fremmed jord
Soldater fra United States Marines tok Derne i nåværende Libya den under tripolitanske krig, og ble dermed det første slaget USA vant på fremmed jord.

Den tripolitanske krig, også kjent som den første berberske krig, fant sted fra 1801 til 1805. USA og Sverige slåss mot de berberske landene Algerie, Marokko, Tunis og Triploi, som var støttet av Det osmanske riket. Krigen endte med amerikansk/svensk seier.

25. april 1808


Slaget ved Trangen
Slaget ved Trangen sto mellom norske og svenske styrker under krigen mellom 1808 og 1809. Den svenske oberst Gahn rykket over grensen 24. april 1808 med ca. 500 mann. Den 25. april ga Staffeldt kaptein Elias Nægler befaling om å besette forhugningene ved Trangen med to kompanier av Den throndhjemske grenaderbataljon, mens han selv med to andre kompanier av grenaderer og skarpskytterbataljonen under major Ræder, samt de elverumske skiløpere, marsjerte til Nya, på nordsiden av Flisa.

Mens Staffeldt ble værende på nordsiden ved Nya, gikk Ræder med tre kompanier trøndere og de elverumske skiløpere over Flisa og satte etter de svenske styrkene, som ble avskåret fra tilbaketog. Svenskenes baktropp ble kastet inn mot hovedstyrken, og det utspant seg et voldsomt sammenstøt i dalen mellom Kjelsås og Buttenås. Gahn forsøkte å bryte seg vei tilbake den vei han var kommet, og det lyktes svenskene ved gjentagne anfall å stanse nordmennene for en tid og trenge dem noe tilbake. Men snart ble de angrepet også fra den andre siden, da Næglers to kompanier rykket fram fra forhugningene i Trangen, hvor de hadde ligget og ventet på svenskene. Gahn måtte da danne front mot to sider.

Da Gahns soldater snart ikke hadde mer ammunisjon igjen, måtte han overgi seg. Etter slaget fant nordmennene 25 døde og 57 sårede svensker, mens de selv hadde 15 døde og 52 sårede. Kaptein Nikolai Peder Dreyer ble dødelig såret i slaget og døde fire dager senere. De døde ble begravet på Åsnes kirkegård. Fangenes antall var 445 mann, hvorav 11 offiserer. Av hele Gahns korps unslapp bare 115 mann, som samlet seg ved Klara i Värmland.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   12 mm Remington rolling block

  • 12 mm Remington rolling block

   Det gamle 12 mm Remington rolling block-geværet er et utbredt originalvåpen i Norge og Sverige. Geværet ble approbert til bruk i begge lands hærer i 1867. I Norge overtok Remington-geværet etter kammerladeren, som hadde vært i bruk siden 1842. Denne artikkelen omhandler historien bak, og bruken av det norsk-svenske 12 mm Remington-geværet, samt litt om tilbehøret.

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1885.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 5081
  Selges

  Høstslipp 4 - Billigkroken/prosjekt/skrammel & skrot

  Her er det helt andre priser enn på de foregående høstslippene og våpen de dyktige av dere kan få til å bli bra objekter igjen.

  Bilde 1 viser to militære svenske musketter, den øverste med en M1815-20 flintlås med den flotte C-hanen, den andre antar jeg at er fra før 1750. Den har et helsivilt baksikte (og muligens en sivil pipe, men jeg er temmelig sikker på at det er den originale).
  Flintlåsmusketten ser ut til å være i temmelig god stand, men mangler nesebånd (krever mye jobb) og ladestokk, har full lengde, men er noe kortere enn M1815. Kr 5000. ***SOLGT***
  Perkusjonsmusketten trenger en eier som er dyktig med treverk. Det er gått av en relativt stor flis på høyre side langs pipen, det er sprekk dannelse særlig i forrere del av forskjeftet. Perkusjoneringen er supersivilt gjort (i negativ betydning), men med tilstrekkelig jobb kan dette bli en fin muskett. Kr 4000.

  Mer prosjekt, men med hyggelige inngangspriser. Øverst norsk marinemuskett M1843, de to i midten Schnider karabiner og nederst restene etter en M1860/67 kort Lund.
  Denne marinemusketten M1843 har full lengde i pipen, har korn & bajonettklakk, men mangler forskjefte (som kan skjøtes inn usynlig under det bakre båndet) og det forreste og temmelig kompliserte båndet samt ladestokk (men denne mangler nesten alltid på disse). En virkelig sliten, men komplett, M1843 koster i dag ca kr 10 000, jeg synesw at denne fortjener kr 5000.
  Bare så ingen skal være i tvil, jeg liker ikke Schniderkarabiner! Den øverste er likevel litt interessant ved at det er sydd lær rundt ca 20 cm av pipen, antagelig for støydempning under transport. Jeg setter denne til kr 3500. ***SOLGT***
  Den andre ser jeg ikke noe formildene med, så jeg setter denne til kr 3000. ***SOLGT***
  Kort Lund er merkelig mye mer sjelden en de lange Lund'ene, men denne er bare ikke i nærheten av å være bra. Det er en militær en, båndet kommer fra noe helt annet, kornstolen og bajonettklakken er der, men begge båndene må lages. Det som er igjen av den, er faktisk i helt grei stand. Men det må lages en ny båndfjær, to nye bånd samt et forskjefte (skjøt den for all del under det bakre båndet og plukk ut den eksisterende båndfjæren. En grei kort Lund koster 10-12 000+, denne koster bare kr 4500.

  Den norske M1831 kavaleripistolen er i flintlås nesten en eksakt kopi av den svenske M1820 originalen. I perkusjon er det enklere å skille dem fra hverandre. Dette er en svensk M1820/49(?) og der morsomme er at originalen koster en brøkdel av hva kopien koster. Pistolen trenger litt TLC, men er helt grei og prisen er kun kr 4000. ***SOLGT***

  Klikk for å forstørre bildet

  Klikk for å forstørre bildet  Klikk for å forstørre bildet

  Navn: Trond
  Telefon: 4020 4848
  E-post: trondwi@online.no
  Lagt inn torsdag 26. oktober 2017 kl. 22:10
  Antall ganger klikket på: 1037.