Forum

Marked


Dagen i dag

20. juli 1877

Beleiringen av Plevna foregikk under den russisk-tyrkiske krig (1877–1878) i Bulgaria. Under beleiringen ... Les mer ...

Dagen i går

19. juli 1814

Samuel Colt ble født


20. juli 1877

Beleiringen av Plevna begynte
Beleiringen av Plevna foregikk under den russisk-tyrkiske krig (1877–1878) i Bulgaria. Under beleiringen klarte en tallmessig underlegen tyrkisk styrke under general Osman Pasja å holde byen mot en angripende russisk-rumensk styrke i nesten seks måneder. Tyrkerne gravde seg ned i skyttergraver, og på langt hold gjorde de kraftige og presise Peabody-Martini-riflene de var bevæpnet med store innhogg i de russiske styrkene.

Tyrkerne begynte skytingen på flere kilometers hold. Med samlet ildåpning viste denne taktikken seg effektiv. Tyrkerne var også bevæpnet med Winchester-gevære av modell 1866. Disse hadde plass til fjorten puslete .44 kaliber randtenningspatroner i magasinet og var ubrukelige på langt hold, men da russerne var på kloss hold ble de tatt i bruk. Den voldsomme skuddtaktene førte til kolossale tap for tsarens soldater.

19. juli 1814


Samuel Colt ble født
Samuel Colt ble født på denne dag i 1814. Colt blir ofte kreditert for oppfinnelsen av revolveren, men han må nok dele æren med flere andre. Det han gjorde var å kombinere det beste av det som til da var blitt oppfunnet, og resultatet ble de legendariske Colt-modellene.

Colt etablerte seg første gang i Paterson i New Jersey den 5. mars 1836 – derav navnet på den førsterevolveren: Colt Paterson. Etableringen fant sted dagen før det berømte slaget ved den falleferdige misjonsstasjonen Alamo i Texas, der legender som Davy Crockett, Jim Bowie og William Barret Travis falt for mexicanske kuler. Nettopp Texas skulle senere vise seg å bli viktig for Colt, på samme måte som Colts revolvere skulle vise seg viktige for Texas.

Samuel Colt døde i 1862, 47 år gammel og var dermed ikke med på utviklingen av Colts mest kjente revolver, nemlig Colt Single Action Army – populært kalt Colt «Peacemaker».


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Norges første vådeskudd?

  • Norges første vådeskudd?

   Gjemt i en gammel justisprotokoll fra Bergen finnes opplysningene om det som sannsynligvis er Norges første kjente vådeskudd. Skuddet gikk av i 1593, og ble fatalt for en kjøpmannssvenn fra Bryggen som ble truffet. Justisprotokollen går gjennom hendelsesforløpet og den påfølgende straffen.

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 5068
  Selges

  Høstslipp - norske militærgeværer

  Fruen krever orden, noe hun pleier å gjøre hvert år etter at vi er tilbake fra et nesten våpenfritt Sørland. I denne omgang blir det litt småspennende børser, men det blir mange omganger!

  Jeg begynner med litt marine på det første bildet.
  M1845 eller M1849 marinekammerlader gjort om til Landmark. Jeg tror den er en M1845 med 'ny' messing ala M1849. Riflen er i knallstand med det meste av originalfinishen intakt. Kr 25 000.
  Børse 2 er tapprifleversjonen av M1843 marinemuskett og er supersjelden. Jeg har sett fire (jeg har to, Hærmuseet en og Walther Jensen hadde en), men det skal visst finnes ca 12 som er kjent. Denne riflen er restaurert i form av et nytt, men helt korrekt, korn (det manglet) og overflatefinish (ny brunering). Denne modellen har knapt vært solgt på det norske markedet og jeg har bare en vag anelse om hva den bør koste - gi bud!
  Børse 3 -dette er en vanlg utgave av av marinemusketten M1843. Den er er restaurert ved at det er felt inn litt treverk nederst på bakkolben. Perkusjonsnippelen mangler. Kr 11 000. *** SOLGT ***

  Kammerlader karabiner
  Jeg har noen Lundskarabindubletter som fruen ikke synes at jeg skal fortsette å ha. Disse er relativt sjeldne, velbrukte og koster fra kr 15 000-kr 25 000.
  Jeg har også en 12,5 mm M1857 kavalerikarabin, dessverre boret opp til hagle - Norges dyreste trostehagle. Jeg kjøpte den på Christiania Auksjon for kr 43 000 for en bøtte av år siden, nå går den for kr 35 000.

  Flintlåsgeværer
  Øverst, M1774 muskett i helt grei stand, kr 28 000. *** SOLGT ***
  I midten M1748 med 'ny' stokk fra ca 1790 og interessant, liten bakkolbe. Kr 30 000.
  Nederst M1748 med 'ny' stokk fra ca 1790, de to forreste rørkenene og ladestokken er sekundære. Kr 25 000.

  Klikk for å forstørre bildet

  Klikk for å forstørre bildetKlikk for å forstørre bildet
  Navn: Trond
  Telefon: 4020 4848
  E-post: trondwi@online.no
  Lagt inn torsdag 19. oktober 2017 kl. 08:10
  Antall ganger klikket på: 3278.