Forum

Marked


Dagen i dag

28. mai 1830

Indian Removal Act var en lov som ble vedtatt i USA i 1830 som tvang indianerene som bodde øst for... Les mer ...

Dagen i går

27. mai 1837

Kongen nedsatte geværkommisjon


28. mai 1830

Indian Removal Act
Indian Removal Act var en lov som ble vedtatt i USA i 1830 som tvang indianerene som bodde øst for Mississippi-elven å flytte til områder vest for samme elv. Fordrivelsen er siden blitt kalt «Tårenes vei». Loven fikk direkte støtte blant ikke-indianere i Sørstatene som var ivrige etter å ta over deres eiendom.

Mens flyttingen i teorien var frivillig, ble det i realiteten lagt stort press på indianernes ledere om å underskrive avtalene. Den første avtalen om forflytning som ble undertegnet var «Treaty of Dancing Rabbit Creek» den 27. september 1830, hvor choctawene i Mississippi fikk land øst for elven i bytte mot betaling og land i vest. Neste avtale ble undertegnet i 1835, og førte til forflytning av cherokee-befolkningen på «Tårenes vei».

Seminolene og andre stammer lot seg ikke flytte på fredelig vis. Sammen med frigitte slaver motsatte de seg flytting. Den andre seminole-krigen varte fra 1835 til 1842, og førte til at regjeringen lot seminolene forbli i sumplandet i Florida. Bare en liten gruppe forble og omlag 3 000 ble drept i kriger mellom amerikanske soldater og seminolene.

27. mai 1837


Kongen nedsatte geværkommisjon
Det var tradisjonelt artilleriets offiserer som hadde ansvar for utvikling av nye våpen til Hæren – ikke bare kanoner og artillerimateriell, men også håndskytevåpen. Da Artilleri- og konstruksjonskomiteen egentlig ikke var egnet til å behandle mange av de detaljerte prosjektene knyttet til håndskytevåpnene ble det foreslått å danne en egen geværkommisjon bestående av offiserer fra infanteriet, kavaleriet og artilleriet som kunne ta seg av disse spørsmålene.

Den 27. mai 1837 besluttet kong Karl Johan av Sverige og Norge ved kongelig resolusjon å nedsette en geværkommisjon. Kommisjonen skulle gjennomgå alle tilgjengelige skytevåpen for kavaleriet og infanteriet, utføre skyteforsøk og til slutt komme med en innstilling og forslag til modeller for de to våpengrenene. Arbeidet kulminerte blant annet med at kammerladningsgeværet ble antatt i Norge.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Test av Lehigh Valley Patch Lubricant

  • Test av Lehigh Valley Patch Lubricant

   Fra USA kommer det fra tid til annen svartkruttutstyr som blir hauset stort opp av produsentene. Som regel lover reklamen gull og grønne skoger, men ikke sjelden viser det seg at produktene ikke holder mål. Denne artikkelen er en omtale av Lehigh Valley Patch Lubricant, et stoff for smøring av fettlapper.

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.




  Nr. 3880
  Selges

  Antikke våpen selges

  Samtlige våpen er produsert før 1890 og er opprinnelig beregnet for svartkrutt-patroner.

  Alle våpen er i ok stand og mekanismen fungerer på alle sammen og de fremstår som skytbare med tidsriktig ammunisjon dersom ikke annet er angitt. Se beskrivelse under det enkelte våpen for nærmere beskrivelse. Veteranskyting skjer på eget ansvar og jeg skaffer ikke patroner.

  Våpnene kan besiktiges på Øvre Romerike (ca. 45 min nordøst for Oslo) på ettermiddager og i helger. Det anbefales at de besiktiges. Det er ingen angre-, bytte- eller returrett på våpen kjøpt usett. Hvis du ikke kan eller er seriøs nok til å komme og besiktige våpnene selges de som de er.

  Våpnene selges kun til kjøpere med adresse i Norge. Sale only in Norway.

  Beskrivelse av de enkelte våpnene:

  Nr. 1:
  SOLGT!!


  Nr. 2:
  SOLGT!!


  Nr. 3:
  Dette geværet er et norsk M/1867 Rolling Block militærgevær produsert på Kongsberg Våpenfabrikk i 1878. Geværet er merket med diverse norske militærstempler.

  Det er i kaliber 12mm.

  Rifla er blånert og i svært fin stand (har fortsatt omlag 96-98% original blånering). Dette er meget sjeldent, de fleste er langt mer slitt. Den er nummerlik. Den er speilblank og fin inni løpet med skarp og fin rifling. Supertight og fin i mekanismen (beste jeg har sett av denne typen!). Mekanismen er topp. Overhodet ingen slark. Den er ikke plombert, eller modifisert (eller pusset opp) på noen måte. Våpenet er nesten som nytt, det ser kun ut som om noen har hatt et ekstra lag lakk på kolben. Pussestokken mangler dessverre.

  Det er svært sjelden å finne norske Rolling Block rifler som ikke har blitt jaktombygget eller konvertert til centertenning. Her er har man en sjelden sjanse til å få kjøpt et norsk militærgevær nøyaktig slik det kom fra Kongsberg Våpenfabrikk i år 1878 i nær ny stand.

  Pris: kr. 11.000,-


  Nr. 4:
  SOLGT!!


  Nr. 5:
  Denne revolveren er en Smith & Wesson av typen .38 Double Action 3rd model. Løpslengden er 5 tommer. Denne utgaven ble produsert i perioden 1884 til 1895. Denne har et relativt tidlig serienummer (126273 med stjerne etterpå) og er produsert det første året med produksjon (1884).

  Den er i kaliber .38 S&W (centerfire).

  Revolveren er forniklet og i relativt god stand for alderen (revolveren har fortsatt omlag 90-95% original fornikling og nesten full flammeherding på avtrekker og hane). Usikker på om skjefteplatene har blitt byttet. Den er nummerlik. Løpet er relativt blankt og fint med skarp rifling, men dessverre er et blitt en bitteliten sprekk på undersiden av løpet helt inne ved tønna. Dette er ikke synlig utenfra, men gjør vel at revolveren egner seg bedre som samlerobjekt enn til skyting. Meget tight og fin i mekanismen og den fungerer som den skal. Overhodet ingen slark og timingen er bra. Den er ikke plombert, eller modifisert på noen måte.

  Sjeldent å finne disse revolverne med det lange 5-toms løpet.

  Pris: kr. 4900,-


  Nr. 6:
  Denne revolveren er en Smith & Wesson av typen No1 2nd issue. Løpslengden er 3,25 tommer. Denne utgaven ble produsert i perioden 1860 til 1868. Revolveren har relativt høyt serienummer (serienummer 119558) og akkurat denne revolveren er produsert i det siste året (1868).

  Den er i kaliber .22short.

  Denne tidlige utgaven har ramme i messing og tønne/løp i stål. Den er i god stand (revolveren har fortsatt omlag 97-98% original forsølving på messingramma, men mesteparten av blåneringa på løpet/tønna er borte). Teksten på toppen av løpet er klar og fin. Hele og fine originale grepsplater.

  Løpet har litt flekker/pitring innvendig, men fortsatt ganske blankt/bra med godt synlig rifling. Mekanismen fungerer fint og fjæra som låser tønna på toppen av ramma fungerer som den skal (den er som regel alltid dårlig eller ødelagt!). Tight og fin i mekanismen. Ørlite slark i låsingen mellom løp og ramme, men ikke mer enn normalt. Den er ikke plombert, eller modifisert på noen måte.

  Pris: kr. 6800,-


  Nr. 7:
  SOLGT!!


  Nr. 8:
  SOLGT!!


  Nr. 9:
  Denne revolveren er en Smith & Wesson av typen .32 Safety Hammerless 1st model. Løpslengden er 3,5 tommer. Denne utgaven ble produsert i perioden 1888 til 1902. Revolveren har serienummer 4224 og akkurat denne revolveren er produsert i det første produksjonsåret, i 1888.

  Den er i kaliber .32 S&W (centerfire). Nedkappede hylser fra .32 S&W long kan brukes til svartkruttskyting.

  Revolveren er blånert og i fin stand (revolveren har fortsatt omlag 75-80% original blånering). Den er ikke nummerlik. Løpet er stort sett blankt og fint med et par ørsmå flekker, riflingen er fortsatt skarp og fin. Mekanismen fungerer fint. Den er ikke plombert, eller modifisert på noen måte. Ingen slark. En svært bra revolver.

  Pris: kr. 4700,-



  Klikk for å forstørre bildet

  Navn: PR
  E-post: prm98@hotmail.com
  Lagt inn Fri. 2. Oct. 2015 kl. 11:07.
  Antall ganger klikket på: 17536.