Forum

Marked


Dagen i dag

5. juni 1850

Patrick Floyd Garret ble født. Han er best kjent for å ha drept Billy the kid i 1881, men var også... Les mer ...

Dagen i går

4. juni 1864

Slaget ved Magenta


5. juni 1850

Pat Garrett ble født
Patrick Floyd Garret ble født. Han er best kjent for å ha drept Billy the kid i 1881, men var også sheriff, bartender og tollagent. Pat Garret var egentlig fra Alabama og var sønn av en plantasjeeier. Både moren og faren døde før Garrett fylte 18 år, og siden plantasjen han og søsknene arvet var forgjeldet etter at borgerkrigen hadde ødelagt familiens finanser salet han hesten og red vestover i 1869.

Han skal ha vært bøffeljeger i Texas i 70-årene og i november 1880 ble han valgt til sheriff i Lincoln County i New Mexico. Garrett startet umiddelbart jakten på Billy the Kid og lyktes i å drepe den 21-årige banditten i juli året etter. Garret ble selv drept under uklare omstendigheter i 1908. Han ble 57 år.

4. juni 1864


Slaget ved Magenta
Slaget ved Magenta ble utkjempet ved byen Magenta i Lombardia i Nord-Italia. Slaget var en del av Den andre italienske frigjøringskrig. Den fransk-sardinske styrken besto nesten bare av franske soldater.

Napoleon 3. utmanøvrerte de østerrikske styrkene etter å ha krysset elven Ticino, og tvang slik østerrikerne til å trekke seg tilbake. Den franske seieren viste seg å være avgjørende for utfallet av krigen. Den østerrikske øverstkommanderende ble etter slaget kalt tilbake til Wien og keiser Frans Josef 1. overtok selv kommandoen av styrkene fram til det endelig nederlaget i slaget ved Solferino. Den franske kommandanten Patrice Mac-Mahon ble adlet og gitt tittelen hertug av Magenta.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Norges første vådeskudd?

  • Norges første vådeskudd?

   Gjemt i en gammel justisprotokoll fra Bergen finnes opplysningene om det som sannsynligvis er Norges første kjente vådeskudd. Skuddet gikk av i 1593, og ble fatalt for en kjøpmannssvenn fra Bryggen som ble truffet. Justisprotokollen går gjennom hendelsesforløpet og den påfølgende straffen.

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 1205
  Selges

  4 blanke DkN selges/byttes

  Fire relativt sjeldne dansk/norske skal bort, fra venstre:

  Dragonpallask M1773 med originalbalg. Pallasken er i meget god stand og et av de flotteste ryttersverdene som ble brukt av den dansk/norske hær på 1700-tallet.

  Rytterpallask M1750/26 - Dette er en særnorsk rytterpallask sammensatt av grepet fra M1750 pallasken og klingen fra M1726 pallasken. Forklaringen er at en del M1726 erstatningsklinger ble sendt til Norge og erstattet de noe mindre og lettere M1750 klingene. Disse er temmelig sjeldne og så godt som ingen danske samlere har denne. Den på bildet er litt sliten. Grepet har antagelig ikke originalvikling, men antatt en vikling gjort på Hærmuseet på 1960-70 tallet. Det er merker etter noe rust på klingen, svært lite i form av pittring etter gravrust, mer som "mønster" i smiarbeidet. Nakkestykket på grepet har litt klaring til viklingen.

  Soldatkorde M1701 med bred F4-merket klinge i usedvanlig lang lengde. Dette er DkN's første modellfestede våpen og svært vanskelig å finne med denne brede klingen. De fleste har fått erstatningsklinger. Korden er sliten, riktignok ingen dyp gravrust, men F4 monogrammet på forsiden er nesten umulig å se og det på baksiden er også veldig svakt. Viklingen antas å være ny og det er en liten skjevhet i grep/parerplate/klinge. Jeg har en til av disse som skal bort, i mye bedre stand, men med erstatningsklinge (litt smalere, ingen monogrammer og ikke på langt nær så verdifull).

  Offiserskorde ca 1710, supersjelden, men i elendig forfatning. Klingen (sekundær?) er en svensk Wiraklinge med dyp gravrust, viklingen antas å være ny og enden på parerstangen er brukket av - og likevel er den temmelig verdifull. Good grief!

  Våpnene byttes i andre DkN våpen eller våpen produsert av Hans Larsen, alternativt selges for klingende mynt i betydelige mengder.

  Klikk for å forstørre bildet

  Navn: Trond
  Telefon: 2214 1045
  E-post: trondwi@online.no
  Lagt inn Fri. 13. Feb. 2009 kl. 19:40.
  Antall ganger klikket på: 36.