Forum

Marked


Dagen i dag

18. april 1847

Slaget ved Cerro Gordo ble utkjempet under den mexicansk-amerikanske krig. Amerikanske tropper under Winfield... Les mer ...

Dagen i går

17. april 1875

Kronemynten ble innført i Norge


18. april 1847

Amerikanerne seiret i slaget ved Cerro Gordo
Slaget ved Cerro Gordo ble utkjempet under den mexicansk-amerikanske krig. Amerikanske tropper under Winfield Scott angrep den tallmessig overlegne mexicanske hæren under Santa Anna i flanken og fordrev den fra en sterk forsvarsstilling. Amerikanske styrker hadde kort tid i forveien erobret havnen i Veracruz og var nå på vei mot Mexico City.

General Antonio López de Santa Anna, som var øverstkommanderende for de mexikanske troppene i området, blokkerete general Scotts fremmarsj ved Cerro Gordo med flere enn 12 000 soldater i en befestet kløft. I hans hær var restene av Nordhæren på 5 650 mann, mens resten var forsterkninger fra hovedstaden.

Robert E. Lee, som var kaptein i det amerikanske ingeniørkorpset, oppdaget at en fjellsti førte rundt Santa Annas stilling. Scott manøvrerte hurtig hovedstyrken inn på denne stien og rammet mexicanerne i flanken. En hurtig kamp fulgte, og Santa Annas hær ble drevet på flukt.

Mexicanerne mistet 1 000 drepte og sårede, mens ytterligere 3 000 ble tatt til fange. Amerikanerne hadde 64 døde og 353 sårede. General Santa Anna blev overrasket av Illinois 4. frivillige infanteriregiment og måtte flykte til hest uten sitt kunstige ben. Benet står nå utstilt på et museum i Illinois.

17. april 1875


Kronemynten ble innført i Norge
Kronen overtok som mynt i Norge, og erstattet dermed speciedaleren og skillingen. Speciedaleren ble innført i 1560 og ble hovedmynten i det norske myntsystemet i 1816. Speciedalerens verdi var 120 skilling (5 ort à 24 skilling). Ved overgangen til kronemynt ble det bestemt at 1 speciedaler skulle tilsvare 4 kroner.

Etter dagens pengeverdi (korrigert for konsumprisindeksen) tilsvarer verdien av en speciedaler fra 1875 ca. 195,- kroner. Det betyr at et for eksempel et skytterlagsgevær Modell 1860 som kostet 12 speciedaler og 90 skilling i 1860-årene kostet omtrent 2500 kroner i dagens verdi. Men likevel blir ikke denne omregningen nødvendigvis riktig, for forskjellige varer kan ha hatt forskjellig prisutvikling.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Papirviklede kuler

  • Papirviklede kuler

   I dag er det bare de ivrigste entusiastene som bruker papirviklede kuler, men da metallpatronene for alvor begynte å bli utbredt på 1870- og -80-tallet var papirviklede kuler langt vanligere enn kuler med smøreriller. Enkelt forklart er en papirviklet kule omsluttet av et stykke papir rundt kulas bæreflate. Selve kula har glatte sider uten riller. Denne artikkelen viser hvordan du kan lage dine egne papirviklede kuler...

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
  • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 1205
  Selges

  4 blanke DkN selges/byttes

  Fire relativt sjeldne dansk/norske skal bort, fra venstre:

  Dragonpallask M1773 med originalbalg. Pallasken er i meget god stand og et av de flotteste ryttersverdene som ble brukt av den dansk/norske hær på 1700-tallet.

  Rytterpallask M1750/26 - Dette er en særnorsk rytterpallask sammensatt av grepet fra M1750 pallasken og klingen fra M1726 pallasken. Forklaringen er at en del M1726 erstatningsklinger ble sendt til Norge og erstattet de noe mindre og lettere M1750 klingene. Disse er temmelig sjeldne og så godt som ingen danske samlere har denne. Den på bildet er litt sliten. Grepet har antagelig ikke originalvikling, men antatt en vikling gjort på Hærmuseet på 1960-70 tallet. Det er merker etter noe rust på klingen, svært lite i form av pittring etter gravrust, mer som "mønster" i smiarbeidet. Nakkestykket på grepet har litt klaring til viklingen.

  Soldatkorde M1701 med bred F4-merket klinge i usedvanlig lang lengde. Dette er DkN's første modellfestede våpen og svært vanskelig å finne med denne brede klingen. De fleste har fått erstatningsklinger. Korden er sliten, riktignok ingen dyp gravrust, men F4 monogrammet på forsiden er nesten umulig å se og det på baksiden er også veldig svakt. Viklingen antas å være ny og det er en liten skjevhet i grep/parerplate/klinge. Jeg har en til av disse som skal bort, i mye bedre stand, men med erstatningsklinge (litt smalere, ingen monogrammer og ikke på langt nær så verdifull).

  Offiserskorde ca 1710, supersjelden, men i elendig forfatning. Klingen (sekundær?) er en svensk Wiraklinge med dyp gravrust, viklingen antas å være ny og enden på parerstangen er brukket av - og likevel er den temmelig verdifull. Good grief!

  Våpnene byttes i andre DkN våpen eller våpen produsert av Hans Larsen, alternativt selges for klingende mynt i betydelige mengder.

  Klikk for å forstørre bildet

  Navn: Trond
  Telefon: 2214 1045
  E-post: trondwi@online.no
  Lagt inn Fri. 13. Feb. 2009 kl. 19:40.
  Antall ganger klikket på: 42.