Forum

Marked


Dagen i dag

16. april 1746

Slaget ved Culloden var den siste konfrontasjonen under Jakobittopprøret som startet i 1745. På denne dag i... Les mer ...

Dagen i går

15. april 1716

Trefningen ved Nordkleiva


16. april 1746

Slaget ved Culloden
Slaget ved Culloden var den siste konfrontasjonen under Jakobittopprøret som startet i 1745. På denne dag i 1746 kjempet de jakobittiske styrkene til Charles Edward Stuart mot de lojalistiske troppene under kommando av William Augustus, hertug av Cumberland, nær Inverness på det skotske høylandet. Den hanoverianske seieren ved Culloden stanset jakobittenes planer om å styrte huset Hannover for å gjeninnsette huset Stuart på den britiske tronen. Charles Stuart gjorde aldri noen flere forsøk på utfordre den hanoverianske kontrollen over Kongedømmet Storbritannia. Konflikten var den siste feltslaget utkjempet på britisk jord.

15. april 1716


Trefningen ved Nordkleiva
Etter slaget på Norderhov natten til den 29. mars 1716, måtte svenskene innse at deres forsøk på å omgå det sterke forsvaret ved Gjellebekk hadde slått feil. Trefningen ved Nordkleiva var Karl 12s siste fremstøt under det første Norgesfelttoget, og et siste, desperat forsøk på å bryte seg ut av en uholdbar situasjon. Etter at angrepet var slått tilbake brukte den norske siden list og falske opplysninger til å forhindre flere svenske angrep.

Det er usikkert om datoen for trefningen var om kvelden den 15. april med to angrep eller den 16. april med kun ett angrep. Men effekten av et overfall med konsentrert ild, fra flere hold, på tettpakkende tropper, og på en trang vei, var dramatisk. Trefningen var ikke langvarig: etter de første skuddsalvene kom svenskene seg i dekning der de kunne gjengjelde ilden over tid. Når mørket falt på trakk svenskene seg ut av dalbunnen: det norske overraskelsesangrepet hadde desorganisert dem så mye at et samlet angrep var umulig å gjennomføre.

Av de omlag 200 til 240 svenske dragonene hadde 32 blitt drept og 26 såret. 28 døde som ble forlatt på stedet ble senere begravet på Hole kirkegård av nordmennene. Nordmennene trodde i begynnelsen at det var langt flere som var falt på snøen, men mange hadde bare kastet seg ned og latt som de var døde eller såret.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

    (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


    Uthevet artikkel

      Den moderne Pritchett-kula

    • Den moderne Pritchett-kula

      I dag er det ingen av de større kuletangprodusentene som lager kopier av de originale Pritchett-kulene. Pritchett-kulene var hulbasekuler som ble brukt i britiske riflemusketter. De hadde ikke smøreriller, og måtte derfor papirvikles. Siden ingen produserer slike tenger, så sendte jeg tegninger over til USA, og fikk laget meg tenger hos Lee. Denne artikkelen forteller deg litt om Pritchett-tengene.

    Kjøp og salg

    Noen enkle annonseregler

    På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

    • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
    • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1890.
    • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
    • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
    • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
    • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.
    • Annonser der det oppfordres til budgivning er ikke tillatt. Oppgi fast pris! Ny!

    Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.




    Nr. 5098
    Selges

    Remington Smoot kaliber .38RF

    Remington Smoot revolver i kaliber .38RF. Revolveren har et tiltalende ytre, men har noen skavanker. Utstøter mangler. Den ene grepsplata er limt. Slagfjær er ikke original, det er satt inn flere tynne bladfjærer, som gjør at det er relativt svakt slag på hanen. Timing er ikke helt perfekt, tønna må hjelpes litt på plass av og til. Selges for kr 2800,- + frakt

    Klikk for å forstørre bildet

    Klikk for å forstørre bildetKlikk for å forstørre bildet
    Navn: Even
    E-post: e-auesta@online.no
    Lagt inn tirsdag 7. november 2017 kl. 10:11
    Antall ganger klikket på: 1239.